Nyheter Världen Sverige

Väktare efterfrågas till boenden

Personalen kände sig tvungen att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda kommun på onsdagskvällen. Nu är 19 personer misstänkta för våldsamt upplopp.
Personalen kände sig tvungen att låsa in sig när ett storbråk uppstod på ett boende för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda kommun på onsdagskvällen. Nu är 19 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Upplopp i Emmaboda och mord i Mölndal. Och personal på hem för ensamkommande flyktingbarn som låser in sig av rädsla.Ett stort antal nya väktare utbildas för att möta kommunernas stora efterfrågan på hjälp.

– Vi ska inte sticka under stol med att det är ett stort problem på många boenden. Vid frustration och när olika kulturer möts uppstår friktioner, säger Björn Ericsson, branschexpert hos Almega Säkerhetsföretagen.

I måndags knivdödades en 22-årig kvinna i ett bråk på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal där hon jobbade. Och sent på onsdagskvällen skakades ett HVB-hem i Emmaboda av upplopp.

Fönster slogs sönder och personalen låste in sig och kallade på polis. Nu är 19 ungdomar misstänkta för upplopp och en av dem har anhållits.

Oro och frustration

Emmabodas socialchef Thomas Johansson pekar på den frustration som finns hos många av ungdomarna. De befinner sig i ett nytt land och har i många fall ingen kontakt med sina familjer. Samtidigt är de oroliga över sin framtid.

– I det läget uppstår en frustration hos dem och då är det väldigt små saker som kan tända igång ett bråk, säger han.

Nu tar kommunen hjälp av ett vaktbolag.

Enligt Björn Ericsson har också efterfrågan på väktare i Sverige ökat markant. Under november och december utbildades 450 nya väktare – lika många som normalt utbildas på ett halvår. Flyktingsituationen har medfört ett ökat behov av väktare även vid exempelvis bussterminaler och tågstationer.

– Vi har satt in enorma resurser för att möta den stora efterfrågan. Vi har även fått dispens hos polisen för att skjuta på fortbildning och i stället ägna oss åt utbildning av nya väktare, säger han.

HVB-hem granskas

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommer också under året att besöka samtliga HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Framför allt är det tryggheten och säkerheten som kommer att vara i fokus.

– Det blir ännu mer angeläget med anledning av det som händer just nu, säger Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Hon pekar på att situationen under hösten, då det på tre månader kom nästan 23 000 ensamkommande barn och unga, ledde till att all kraft fick läggas på att skaffa fram tak över huvudet och mat för dagen.

– Då har det i vissa lägen kanske inte blivit rätt personer som arbetar på boendena. I några fall har man säkerligen tagit emot för många och blandat ungdomar på ett felaktigt sätt.

Nu måste kommunerna komma ikapp med utredningarna av barn och ungdomar, anser hon, och identifiera vilka som mår dåligt behöver särskilda insatser. Felaktiga placeringar måste rättas till.

Suvad Mirkonjic/TT
Spår av storbråket på boendet för ensamkommande barn i Lindås i Emmaboda.