Sport

Välkommet avbrott i OS-kvaljakten

Johan Jakobsson vilar ut i poolen i Polen.
Johan Jakobsson vilar ut i poolen i Polen.

Varmt vatten och sköna bubblor ska ge Sverige en extra skjuts i jakten på en OS-kvalplats.Dagen efter den räddade poängen mot Ryssland dök det svenska laget in på ett spa i centrala Wroclaw.Johan Jakobssons kropp längtade efter "en bubbelpool man kan ligga och halvsova i".

Efter fyra tuffa matcher på åtta dagar var spa-dagen ett välkommet avbrott. Nästa match är inte förrän på tisdag kväll, mot Danmark.

– Eftersom vi har varit samlade länge och spelat många matcher både innan turneringen och varannan dag här, det sliter på kroppen. Så den första tanken är väl "åh, vad skönt för kroppen att få vila lite". Sen tror jag att det är nyttigt för huvudet att få koppla bort helt en dag som denna, säger Johan Jakobsson.

Efter vilan så duggar matcherna tätt. Efter Danmarksmatchen är slut på tisdag kväll vid klockan 22 är det bara 18 timmar tills det är dags för avkast igen. Då mot Ungern i vad som kan bli en avgörande match i jakten på en OS-kvalplats.

– Det är ju definitivt en utmaning. Det gäller för både skallen och kroppen att ladda om direkt, säger Jakobsson.

Bryr sig inte

Den 28-åriga vänsternians kvittering till 28–28 var det som räddade en poäng mot Ryssland. Efter de fyra spelade matcherna ligger han på fjärde plats i EM:s skytteliga med 22 mål.

Medan de inbitna handbollsfantasterna länge känt till Jakobsson potential och kapacitet har EM i Polen blivit lite av hans breda genombrott hos landslagspubliken.

Men själv fäster han inte så mycket vikt vid vilka siffror som står i målkolumnen bredvid hans namn.

– Det är väl bra, om målen betyder något. Om de gör att vi kan få lika eller en vinst så är det ju jättekul och jättehäftigt. Gör de inte det så är det ju skit samma. Att åka hem efter den här huvudrundan utan att ha gått vidare men med skytteligaledning är ju fullständigt ointressant.

TT: Hur känner du dig formmässigt?

– Det var lite trevande innan mästerskapet och jag kanske tänkte och kände efter lite mycket i första matchen. Men sedan har bitarna fallit på plats.

Lättare att ladda om

– Det är klart att det är lättare att fortsätta skjuta om man har bra självförtroende. Men samtidigt beror det på vilken roll man har i laget också. Jag tror inte jag hade tvekat på det sättet, att gå upp och skjuta, när jag vet att jag har den rollen i laget. Det är så framgångsrika lag byggs, att man vet varandras roller och kan peppa varandra i dem rollerna.

Direkt efter slutsignalen mot Ryssland hade de svenska spelarna lite svårt att helt greppa vad poängen betydde i jakten på en OS-kvalplats.

Men i badet, dagen efter, så hade det sjunkit in.

– Det känns väldigt bra, annars hade det sett oerhört mörkt ut. Men samtidigt konstaterar vi att vi inte längre har det helt i egna händer, och det är ju lite trist. Men det är klart att det är lättare att ladda om för de två kommande matcherna när vet verkligen vet hur stor chans vi har, säger Jakobsson.