Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Välkomnar stopp för dödsdroger

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer stoppar nu att bolagets produkter används vid dödsstraff. Arkivbild.
Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer stoppar nu att bolagets produkter används vid dödsstraff. Arkivbild.

Människorättsorganisationer välkomnar att läkemedelsjätten Pfizer sätter stopp för att bolagets produkter används vid dödsstraff.– Företag ska inte tjäna pengar på produkter som kränker mänskliga rättigheter, säger Amnestys Kathleen McCaughey till TT.

Hon understryker samtidigt att det är viktigt att Pfizer också följer upp beslutet, som innebär att återförsäljare måste garantera att de inte säljer vidare sju läkemedel som används vid dödliga injektioner.

– Bolaget måste se till att man bara inte släpper ansvaret till återförsäljarna, säger McCaughey, som är sakkunnig inom området ekonomiska aktörer och mänskliga rättigheter på Amnesty International i Sverige.

I ett skriftligt uttalande från Pfizer heter det att bolaget är starkt emot att produkterna används vid dödsstraff, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Beslutet innebär att det inte längre finns någon försäljning på den öppna marknaden av läkemedel för användning vid dödstraff i USA. Tidigare har ett 20-tal amerikanska och europeiska läkemedelsföretag genomfört liknande åtgärder, skriver The New York Times.

Pfizers stopp innebär dock inte att preparaten tas bort helt från marknaden. Enligt bolaget beror det på att läkemedlen vid användning på rätt sätt bidrar till att rädda liv eller förbättra livet för många människor.