Nyheter Sverige Sverige-topp

Välkomnar varning för torsk

– Äntligen, säger Jonas Wickstrand, fiskhandlare i Göteborg, om att det omfattande torskfisket i Barents hav nu ifrågasätts. Själv filear han garnfångad torsk från västkusten.
– Äntligen, säger Jonas Wickstrand, fiskhandlare i Göteborg, om att det omfattande torskfisket i Barents hav nu ifrågasätts. Själv filear han garnfångad torsk från västkusten.

Det är inte bara i Östersjön som torsken mår dåligt. WWF ändrar nu sina råd till konsumenterna även för torsk från Barents hav.– Det är bra att fisket nu ifrågasätts, säger Jonas Wickstrand, fiskhandlare i Göteborg.

De stora torskbestånden i Barents hav har varit relativt välmående. Men just nu ser det mörkt ut för torsken både där och i Östersjön, enligt Världsnaturfonden (WWF).

I senaste upplagan av miljöorganisationens konsumentguide om fisk och skaldjur hamnar Östersjötorsken på rött eller gult ljus. Samtidigt får torsken från Barents hav sänkt från grönt till gult ljus.

– Det är väl bra att det äntligen är frågetecken på den, säger Jonas Wickstrand, fiskhandlare i Feskekörka i Göteborg.

– Mängden skrei, jättetorsk, som kommit in har minskat. Men länge var det ingen som frågade varför. Barents hav har betraktats som ett aldrig sinande förråd, men man fiskar under fel perioder och för hårt under leken.

"Liten och mager"

Enligt WWF ligger bland annat en sämre tillväxt bakom de ändrade råden.

– Fiskbeståndet ser sämre ut, fiskdödligheten har ökat och man har fått bevis på att det finns färre könsmogna torskar kvar där uppe, berättar Inger Melander, sakkunnig på WWF.

Samtidigt beskrivs Östersjötorsken som liten och mager.

– Torsken i Östersjön har problem, bekräftar Joakim Hjelm, avdelningschef för SLU:s Havsfiskelaboratorium i Lysekil.

– Det finns ingen enkel orsak, utan det handlar om en kombination av till exempel dåliga bottnar och tillgången på sill och skarpsill.

Grönt för räkor

WWF:s fiskguide innehåller ett stort antal arter som får antingen grönt (ät gärna), gult (var försiktig) eller rött (låt bli) ljus. Bland kriterierna finns, utöver hur bestånden mår, bland annat hur väl kontrollerat fisket är.

Sedan i höstas är det till exempel fritt fram att äta västkusträkor igen – så länge man håller sig till svenskfiskat. Det svenska fisket av nordhavsräkan, även kallad västkusträka, blev hållbarhetsmärkt av MSC (Marine Stewardship Council) i höstas och fick därmed grönt ljus även av WWF.

Medvetenheten hos konsumenterna är relativt stor, berättar Jonas Wickstrand.

– Kunder frågar efter vilka fiskar som är grönlistade eller rödlistade. Alla känner till det och inte bara WWF:s lista, utan även vad Naturskyddsföreningen och andra går ut med, säger han.

Björn Larsson Rosvall/ TT
Torsken från Västerhavet klarar sig medan kusinerna i Barents hav och Östersjön förses med gult respektive rött varningsljus i Världsnaturfondens senaste konsumentguide.