Nyheter Sverige

Vändningen – sommarvärmen kan göra comeback

Svala temperaturer har dragit in över Sverige och sommarvärmen lyser med sin frånvaro.Men den orolige kan vara lugn – sommaren är inte över.Redan nästa vecka kan värmen vara tillbaka.

De nuvarande temperaturerna är mycket lägre än vad som är normalt för säsongen, enligt SMHI.

– Vi har ett lågtrycksområde som har kommit in över landet och fört med sig riktigt sval luft, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid väderinstitutet.

Sydostligaste delen av Götaland och ostligaste Svealand kan under dagen vänta sig temperaturer på mellan 15 och 20 grader. I övriga Götaland och Svealand samt i södra och norra Norrland blir det svalare – bara mellan tio och 15 grader.

– I fjälltrakterna är det väldans svalt. Där kanske vi bara kan ligga på omkring fem grader på dagen.

Även i morgon bjuds Sverige på svala vindar med temperaturer som liknar dagens, men i sydostligaste Götaland och ostligaste Svealand blir det inte lika svalt som i dag.

På fredag börjar värmen komma tillbaka.

– Lite varmare luft kommer in från sydväst. Hur snabbt den slår igenom får vi se, men på både lördag och söndag väntas successivt högre temperaturer, mellan 15 och 20 grader, i södra delarna av landet. På ostkusten kan man komma upp i 20 grader, säger Sofia Söderberg.

För oroliga soldyrkare försäkrar hon att sommaren inte är över än. I början av nästa vecka kan hela Sverige få varmare temperaturer och mer av ett sommarväder.

– Sedan får vi se vad som händer från mitten av nästa vecka och framåt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset