Nöje Musik Metro Music

Väntan är över för De La Soul

Maseo (till vänster), Dave och Posdnuos i De La Soul. Arkivbild.
Maseo (till vänster), Dave och Posdnuos i De La Soul. Arkivbild.

Hiphopveteranerna i De La Soul är tillbaka med "And the anonymous nobody", trions första studioalbum tillsammans på tolv år. – Folk ser oss fortfarande som underdogs, säger Posdnuos i De La Soul.

Posdnuos vet inte exakt hur många gånger han och De La Soul-kollegorna Dave och Maseo fått frågan om när de ska släppa ett album igen. Trötta på att inte ha ett konkret svar bestämde de sig för att ta saken i egna händer och startade en kampanj på Kickstarter i fjol.

Det dröjde inte länge innan "And the anonymous nobody" var finansierad.

– Vi tänkte att vi troligtvis skulle kunna samla ihop tillräckligt med pengar på 30 dagar. Men att vi gjorde det på bara nio timmar är helt otroligt, säger Posdnuos.

"Himmelsk sångröst"

Skivan gästas av en brokig skara namn, bland andra David Byrne, Justin Hawkins från The Darkness, Jill Scott och Damon Albarn. Dessutom är den svenska gruppen Little Dragon med på ett hörn.

– Jag blev förälskad i Little Dragons musik när vi turnerade tillsammans med dem för några år sedan. Så när vi arbetade med skivan och behövde någon med himmelsk sångröst till ett av spåren utbrast två av oss Yukimi Naganos namn samtidigt, säger Posdnous.

Spelade in med band

Mängden samplingar på De La Souls tidigare album har orsakat huvudvärk för trion, som av upphovsrättsliga skäl inte har kunnat lägga upp klassiska alster som "3 feet high and rising" och "Stakes is high" på digitala plattformar. Därför bestämde de sig för att ta hjälp av tiomannabandet Rhythm Roots Allstars till "And the anonymous nobody".

Resultatet blev en skiva som Posdnuos säger "saknar regler". Han hoppas att musiken också ska uppfattas som lika tidlös som De La Souls tidigare album.

– Vi har alltid tänkt likadant när vi har gått in i studion. Majoriteten av våra texter känns inte heller daterade, eftersom vi sällan rappar om vilket år vi befinner oss i eller använder tidstypiska referenser, till exempel namn på basketspelare, för att få till ett rim.

Även om musiken kanske är tidlös så åldras upphovsmännen. Men Posdnuos säger att till trions stora glädje syns nya ansikten i publiken.

– Nu för tiden lockar våra spelningar tre generationers besökare. Det är fantastiskt, men vi kan inte längre svära på scen med tanke på alla barn i publiken.

Charles Sykes
På fredag släpper De La Soul albumet "And the anonymous nobody", trions första studioalbum tillsammans på tolv år. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset