Sport

Väntar på Prix d'Amerique-pris

Stefan Melander. Arkivbild.
Stefan Melander. Arkivbild.

I mer än tio år har Stefan Melander väntat på den stora statyetten efter vinsten i Prix d'Amerique med Gigant Neo. Den svenska hästen tilldelades segern sedan Jag de Bellouet lämnat ett positivt dopningsprov.Men Melander lär få fortsätta att vänta. Hederpriset är nämligen inlåst i ett välfyllt prisskåp hos franske ägaren Michelle Gallier.

– Ingemar Johansson fick väl vänta 30 år på sin OS-medalj från 1952. Hoppas det går lite snabbare för mig. Jag kommer inte att ge mig, säger Melander till TT.

Prix d'Amerique 2006 går till historien på flera olika sätt. Jag de Bellouet och Christophe Gallier var först i mål på Vincennes. Alla hyllade den franska stjärnhästen efter andra raka segern i världens tuffaste travlopp. Gigant Neo, som tränades och ägs av Stefan Melander, fick åter nöja sig med en pallplats.

Men två månader senare kom chockbeskedet. Jag de Bellouet hade lämnat ett positivt dopningsprov och diskvalificerades. Därmed gick segern och förstapriset på 4,7 miljoner kronor till Gigant Neo och Stefan Melander.

Har inte fått svar

Prispengarna kom snabbt men det fina hederspriset har Melander ännu inte fått. Efter tio år.

– Jag har varit jäkligt sur över det. Vi vann loppet och man vill ju ha den fina statyetten hemma i prisskåpet. Det är ett otroligt hederspris. Jag har försökt stöta på franska travförbundet och ägaren Gallier flera gånger men inte fått något svar, säger Melander.

I en intervju i franska facktidningen Paris-Turf berättar Jag de Bellouets ägare Michel Gallier att han har hederspriset hemma på gården i Le Loreur i Normandie.

– Jag har köpt hederspriset av franska travförbundet (SECF) och behåller det hemma i vardagsrummet för att alltid komma ihåg denna fantastiska dag när vi vann (Prix d'Amerique), säger Gallier.

Straffades inte

Fabrice Theil, journalist på Paris-Turf, säger till TT:

– En otrolig historia. Det är klart att Melander ska ha sitt pris. Man ska komma ihåg i denna story att familjen Gallier undgick straff sedan man funnit att dopningslaboratoriet gjort ett fel vid analysen. De stämde laboratoriet som tvingades betala ut förstapriset samt ytterligare ersättning till ägaren Gallier. SECF överklagade inte domslutet. Kanske är det därför som travförbundet gett Gallier möjligheten att behålla, alternativt köpa, hederpriset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset