Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Världen saknar redan Zlatan

Zlatan tilsammans (mitten) vid tisdagens träning på Allianz Arena i Nice, under fotbolls-EM i Frankrike. Zlatan Ibrahimovic slutar i landslaget efter EM. Inför ödesmatchen mot Belgien bekräftade lagkaptenen uppgiften på en presskonferens i Nice.
Zlatan tilsammans (mitten) vid tisdagens träning på Allianz Arena i Nice, under fotbolls-EM i Frankrike. Zlatan Ibrahimovic slutar i landslaget efter EM. Inför ödesmatchen mot Belgien bekräftade lagkaptenen uppgiften på en presskonferens i Nice.

Fotbollsvärlden verkar redan sakna Zlatan Ibrahimovic.

Här är några internationella röster om Zlatans beslut att sluta i landslaget.

Andrea Sorrentino, journalist på La Repubblica, har följt Ibrahimovic under såväl hans år i Milan och Inter, men även i det svenska landslaget.

– Ett väntat beslut. Han är inte tränad nog längre för att spela i en stor klubb och landslaget samtidigt. Jag tror att José Mourinho sade till honom: "åk inte till OS, snälla! För jag behöver dig i Manchester (United)". Det kan vara en anledning till det här beslutet. Kanske inte det viktigaste, men en av orsakerna, säger han.

– Jag minns främst EM 2004 – det var hans bästa turnering. Men även EM i Österrike – hans mål i Salzburg (mot Grekland i EM-premiären) var fantastiskt. Då var jag på plats. Annars var han ingen succé i slutspelen för Sverige.

– Han har varit svensk fotboll de senaste tio åren. Tyvärr för Sverige har han varit för ensam. Han har varit en fantastisk spelare och en symbol på planen, och utanför planen. Han är en gigant, men tyvärr hade han inga lekkamrater och det var olyckligt för honom.

Stefano Salandin på italienska Tuttosport är mest nyfiken på vilken klubb Ibrahimovic kommer att hamna i.

– Jag är inte överraskad över hans beslut, nu är jag mest nyfiken på vilken klubb han ska hamna i. Möjligtvis blir det en klubb som kan vinna Champions League – all hans energi kommer att läggas på att vinna Champions League, säger Salandin.

– Jag såg matchen mot Italien här. Då tittade jag på "Ibra" och han fick inte mycket hjälp av de andra spelarna. De svenska spelare som Ibrahimovic har spelat med de senaste åren är inte den bästa generationen Sverige har haft, säger Salandin.

José Barroso, journalist på franska tidningen L'Équipe, har följt Ibrahimovic den gångna säsongen i Paris Saint-Germain och följer nu det svenska landslaget i EM:

– Han har varit en stor del av det svenska landslaget och en stor del av världsfotbollen, av fransk fotboll. Han kommer att lämna landslagsfotbollen med många rekord, många spektakulära mål. Ingen kommer att glömma bort honom, säger han.

– Som spelare har han varit ovanlig. Han är fulländad. Han kan göra vad som helst och oväntade saker. Han är både teknisk och fysiskt stark. Han har prövat göra saker som andra inte har vågat. Jag ska inte påstå att han har uppfunnit något på egen hand, men som spelare kanske han skapade en form av anfallare vi inte visste fanns.

Simon Lowe, kolumnist och reporter på brittiska The Guardian.

– En naturlig tidpunkt för Ibrahimovic att säga adjö till det svenska landslaget. Självklart är det tråkigt, för allt han står för och allt han har uppnått. Från ett internationellt perspektiv har han varit Sverige i nästan ett decennium och allt har handlat om Zlatan. Det är kanske orättvist mot hans lagkamrater, men det är intrycket vi har, säger Lowe.

– Zlatan är på något sätt en unik typ av fotbollsspelare. Det finns inte någon annan spelare som Zlatan. Det finns alltid spelare du kan jämföra med någon annan, men jag kan inte komma på en enda spelare du kan jämföra Zlatan med. I form av stil, attityd, vad han har åstadkommit och vad han symboliserar.

– Det känns ganska troligt att han kommer till Premier League efter EM. Och om han gör det kommer han att vinna ligan – för är det något han konsekvent har gjort genom sin karriär är det att vinna ligatiteln, säger Lowe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset