Sport

"Världens bästa" laddar på eget vis

21-åriga Sara Hagström får göra VM-debut i Strömstad.
21-åriga Sara Hagström får göra VM-debut i Strömstad.

"Världens bästa förstaårssenior" är redo för VM-debut.– Det är bra att det finns förväntningar. Jag tror man presterar bäst med lagom press, säger Sara Hagström, ett av svensk orienterings största framtidslöften.

Det är förbundskapten Håkan Carlsson som i sin presentation av den svenska truppen till hemma-VM i Strömstad utnämnt den 21-åriga Falköpingstjejen till den främsta av alla förstaårsseniorer. Och själv har Sara Hagström inget emot de stora orden.

– Det stämmer väl om man ser till resultaten. Jag blev jätteglad när jag såg vad han sagt. I det här gänget är jag ju "junisen" men jag vill också känna att jag är här för att kunna leverera.

Ett steg på vägen har varit att skapa sitt alldeles egna koncept för hur det ska laddas upp inför tävlingarna. Något som vuxit fram under de senaste månaderna där en "flopp utan dess like" – som hon själv beskriver EM-finalen på medeldistans – följdes av en SM-medalj i sprint.

Nedskrivna tankar

Inför EM hade förberedelserna varit noggranna under hela våren med bland annat nedskrivna formuleringar om hur hon skulle tänka. Men det gick åt skogen i dubbel bemärkelse. Det som skulle bli en höjdpunkt dittills i karriären blev istället en stor besvikelse med en stor miss redan på den första kontrollen.

– Jag var överladdad och blev nog lite nervös. Det var nog det längsta bana jag sprungit rent mentalt...

Inför SM blev det en helt annan uppladdning. En tenta i mekanik upptog praktiskt taget all tid för Chalmersstudenten och alla "vanliga" tävlingsförberedelser fick läggas åt sidan.

– Jag var i princip helt oförberedd. Satt mest och "lekte" lite med några andra kompisar strax innan start. Och så gick det så bra. Jag var plötsligt helt optimal i min fokusering, säger Sara Hagström.

"Sara-konceptet" fungerade lika bra i VM-testerna veckan därefter.

– Jag ringde till min mentala coach och berättade att jag har märkt nåt när det gäller hur jag ska ladda upp. Och utifrån det har vi nu resonerat oss fram till hur jag ska göra för att inte bli överladdad och göra onödiga och dumma misstag.

Genrep bland studenter

Sara Hagström fortsätter att följa sin egen orienterarväg också i de sista VM-förberedelserna. Först kanske några etapper i O-ringen och bara veckorna innan sprinttävlingen i Strömstad drar hon till Ungern för att springa student-VM.

– Vissa nationer har förbjudit sina VM-löpare att ställa upp där. Det hör inte till den klassiska uppladdningsmetoden och en del tycker det är oseriöst att vara med där så nära riktiga VM.

Men inte Sara Hagström.

– För mig blir det i stället ännu en chans att testa tekniken att vara avslappnad innan start. Att lite avdramatisera VM och komma i rätt "mood".

TT: Ingen tenta som behöver skrivas för att upprepa succéuppladdningen inför SM?

– Jo, jag har faktiskt en i teknisk geologi som jag inte hunnit med. Men den kommer tyvärr ett par dagar efter sprinten så jag tror den får vänta ett tag till...

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset