Nyheter Ekonomi Världen

Världens längsta tågtunnel invigd

Ett tåg testar rälsen när den rekordlångs tunnelns norra mynning. Arkivbild.
Ett tåg testar rälsen när den rekordlångs tunnelns norra mynning. Arkivbild.

Den 57 kilometer långa tågtunneln genom Gotthardmassivet i Schweiz ska knyta samman Europas tågtrafik. Tunneln som invigdes på onsdagen är världens längsta.

Bland premiärresenärerna fanns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

– Det är en del av den schweiziska identiteten. Att erövra Alperna är för oss vad utforskandet av haven är för holländarna, säger Peter Fueglistaler, chef för landets transportmyndighet.

Bygget började planeras redan för 70 år sedan och har kostat omkring 100 miljarder kronor. När tunneln öppnar för normal trafik i december kommer den att förkorta restiden mellan Zürich och Milano med en timme, till två timmar och fyrtio minuter.

Bygget syftar också till att öka den tunga godstrafiken på järnväg, för att på så sätt få ner utsläppen från de en miljon lastbilar som varje år trafikerar rutten.

Med sina 57 kilometer blir den schweiziska tågtunneln tre kilometer längre än den tidiga rekordinnehavaren, japanska Seikan-tunneln, och 6,5 kilometer längre än tunneln under Engelska kanalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset