Sport

Världens läskigaste "frimärke"

Henrik Stenson och David Lingmerth på det mytomspunna åttonde hålet.
Henrik Stenson och David Lingmerth på det mytomspunna åttonde hålet.

Det är det kortaste hålet i The Open-historien, så pass kort att man nästan kan kasta bollen från tee fram till flaggan, men ändå så svårt att hantera.Royal Troons mytomspunna hål 8 kan avgöra tävlingen.– Ett bra ställe att sitta på om man vill se en riktig härdsmälta, säger Henrik Stenson.

Det 112 meter korta hålet ser inte särskilt svårt ut från sidan. Det är ju liksom bara att landa bollen mitt på green med en löst slagen wedge för proffsen.

Men med lite nyckfull motvind, fem bunkrar som stör och en green som är liten som ett frimärke – därav namnet "Postage stamp" – så blir det trubbel.

Tiger Woods behövde sex slag för att få bolluslingen i hål när han höll på att vinna 1997, Rory McIlroy behövde "åtta eller nio slag" under inspelet i tisdags och Henrik Stenson passade på att öva bunkerslag där.

– Bunkrarna måste undvikas till varje pris, skulle jag säga. Jag slängde ner några bollar för att öva, och det var ju problem hur man än gjorde. Slår du den för kort så rullar den tillbaka ner i bunkern, det är svårt att få tillräcklig höjd på den, och dessutom är det svårt att få till en ordentlig sving där. Du kan vara kvar där rätt länge om du hamnar där. Jag förstår att den kallas för "The coffin" (graven), säger Stenson.

Försiktig spelplan

TT: Vad är tricket då?

– Man måste slå ett väldigt konservativt slag och vara nöjd med ett par. Det går att göra birdie där, men man kan lika gärna gå därifrån med en dubbelbogey. Berätta inte för någon, men i min spelplan tänker jag lägga mig till vänster i framkant av greenen, då ligger du ganska bra var de än väljer att sätta flaggan. Men det är ett av de där fantastiska par 3-hålen, ungefär som 17:e på Sawgrass.

Bollen stannar

Stensons tips på bra ställe för publiken att sitta kan bli genialt framåt helgen.

– Jag hamnade i bunkern och behövde fem eller sex slag för att komma ut ur den, säger Rory McIlroy.

– Det är massor av sand i bunkern, så när bollen letar sig dit så hamnade den inte i mitten av den. Den liksom stannar. Och varje gång jag försökte komma ut så rullade den tillbaka till samma ställe. Det är ett sådant hål där det bara gäller att träffa mitt på green. Om man gör bogey där tre av fyra rundor under tävlingen så kommer man tjäna slag mot resten av fältet, säger han.

British Open inleds på torsdag.

Christer Höglund/TT
Henrik Stenson övar lite i "graven".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset