Sport

Världens mest överlägsna landslag

Det brukar vara kinesiskt på prispallen i OS-pingisen. Arkivbild.
Det brukar vara kinesiskt på prispallen i OS-pingisen. Arkivbild.

IOK tröttnade på att Kina tog alla medaljer i bordtennisen och tillåter därför bara två från samma land i singelturneringen.Resultatet: 27 damer och 19 herrar har kinesisk-klingande namn.– Det är fler länder som har kinesiskor än de som inte har det, säger svenskhoppet Matilda Ekholm.

Tanken på en värld utan landgränser är såklart vacker och helt i enighet med den olympiska idén, men när det gäller pingisen så ligger det en liten jobbig skugga över det.

Plötsligt blev suget att flytta utomlands stort för några av Kinas 20 miljoner pingisspelare.

– Det finns åtta-nio före detta kinesiskor i de europeiska landslagen, två i USA, tre från Singapore... ja, det bara fortsätter, säger Ekholm.

– När jag var yngre kunde jag bli frustrerad av hur många de var och hur bra de var, nu försöker jag snarare uppskatta hur bra de är.

Aggressiva

Kina har vunnit 24 av 28 OS-guld som delats ut sen 1988 och i laget i Rio platsar inte världsettan på damsidan, Liu Shiwen.

Enligt Ekholm finns det saker som förenar dem.

– Ja, deras grundspel är lika. Sen finns det såklart variationer på det, men man kan säga att de alltid spelar snabbt och aggressivt. De har alltid bollen framför kroppen och det är ingen gruspingis, direkt.

TT: Vad är tricket att få stopp på dem då?

– Man ska inte försöka sig på samma sak, jag väljer istället helt tvärt om. Jag går ner i tempo, spelar med mycket skruv och spelar med stort tålamod. Då blir det gruspingis.

TT: Om de läser det då?

– Då är det kört. Nä, men då får jag börja spela lite svårare, med lite mer risk. Då kan det gå om jag har en bra dag och får med mig mycket, men det är såklart mer chansartat. Men det är lätt att fastna i fällan och försöka slå dem på deras egna vis, och det går inte.

Videoanalyser

På herrsidan är dominansen lika stor.

Det svenska OS-hoppet Kristian Karlsson bara skakar på huvudet när de kommer på tal.

– Det är helt sjukt vad professionella de är. De var klara för kvartsfinal på VM senast. Vi spelade åttondelsfinal mot Kroatien, då satt hela det kinesiska laget och kollade på matchen, och filmade med två kameror. Sedan fick vi höra att samma kväll körde de videoanalys på matchen en gång till. De lämnar inget åt slumpen och det är ju en av anledningarna till att de är så bra.

Den andra svenskan i singelturneringen, Li Fen, är även hon född i Kina.

Hennes förklaring är lika enkel som självklar.

– De har så väldigt många spelare och börjar tidigt, vid fem-sex år och tränar hårt, säger hon.

– Alla tittar på pingis i Kina, det är en stor sport.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset