Nyheter Världen

Världsledare fördömer massakern

Påve Franciskus. Arkivbild.
Påve Franciskus. Arkivbild.

Påven, drottning Elizabeth II och Vladimir Putin finns bland dem som fördömer masskjutningen på gayklubben i Orlando, USA."Ett barbariskt brott", säger den ryske presidenten i ett uttalande från Kreml.

Ledare från olika delar av världen har reagerat med avsky mot attentatet. Vatikanen säger i ett uttalande att yttringen av "mordiskt dårskap och meningslöst hat" har gett upphov till förfäran hos påve Franciskus, och att han önskar att det snabbt och effektivt hittas metoder för att identifiera anledningarna till "sådant hemskt och absurt våld", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Storbritanniens premiärminister David Cameron skriver på Twitter att han är "förfärad": "Mina tankar är med offren och deras familjer". Landets kungafamilj skriver på Twitter att drottning Elizabeth II och prins Philip har chockerats av händelsen: "Våra tankar och böner är med alla de som har drabbats", säger drottningen som citeras i tweeten.

"Fegt terrordåd"

Afghanistans president Ashraf Ghani ger sina kondoleanser till offrens familjer och skriver på Twitter att han fördömer det "oförlåtliga brottet": "Det var ett fegt terrordåd. Ber för alla de som drabbats av tragedin".

Hans franske kollega, president François Hollande, reagerar med "förfäran". Élyséepalatset skriver i ett uttalande att Hollande "uttrycker Frankrikes och fransmännens fulla stöd till USA:s myndigheter och folk under denna prövning", enligt AFP.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver dådet mot Orlandos homo-, bi- och transsexuella som "fasansfullt" i ett uttalande, och lämnar regeringens och medborgarnas djupaste kondoleanser till det amerikanska folket. Rysslands president Vladimir Putin kallar händelsen för "ett barbariskt brott", enligt ett uttalande från regeringen i Kreml.

"Bekämpa hat"

Belgiens premiärminister Charles Michel skriver på Twitter att landets invånare delar de anhörigas sorg: "Djupt bedrövad över att så många oskyldiga liv gått förlorade i Orlandoskjutningen".

Sveriges statsminister Stefan Löfven kom i går kväll med ett skriftligt uttalande: "Ett brutalt våldsdåd i Orlando, Florida har skakat såväl USA, som oss. Över 50 människor har mist sina liv. Vi tänker på offren och deras anhöriga i denna svåra stund", skrev Löfven, som även lyfte fram den grupp som attacken riktades mot.

"Attackens brutalitet understryks också av att gemensamt för dem som dödades var att de befann sig på en klubb för hbtq-personer. Tillsammans måste vi bekämpa hat, våld och terror och stå upp för mänskliga rättigheter".

Ben Stansall/AP/TT
Storbritanniens premiärminister David Cameron. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Mikhail Klimentyev/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Hannah McKay/AP/TT
Storbritanniens drottning Elizabeth II. Arkivbild.
Francois Mori/AP/TT
Frankrikes president François Hollande. Arkivbild.