Nyheter Världen

Världsledarna fördömer Nicedåd

Barack Obama. Arkivbild.
Barack Obama. Arkivbild.

Ledare över hela jorden fördömer unisont dådet i franska Nice. Massakern överskuggade allt annat när det asiatisk-europeiska mötet (ASEM) inleddes i Mongoliet på fredagsmorgonen.

Mötet i Ulan Bator i Mongoliet inleddes med en tyst minut, för att hedra offren i lastbilsdådet i Nice. EU-kommisionens ordförande Jean-Claude Juncker beklagade alla spillda liv.

– Den fega och barbariska terroristattacken som slog till mot Nice under natten har djupt chockat, bedrövat och drabbat mig, sade han enligt AFP.

På plats är också utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som framförde "Sveriges djupa kondoleanser till utrikesminister Ayrault och har bekräftat den starka solidaritet vi alla känner med Frankrike", uppger en av Fridolins politiskt sakkunniga i ett mejl till TT.

"Står vid Frankrikes sida"

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på mötet och gav sitt stöd till Frankrikes president François Hollande.

– Vi står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorism, tillsammans med många, många andra. Jag är övertygad om att vi ska vinna den här striden, trots alla svårigheter, sade Merkel.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade att det är oförlåtligt med "feg terror som slukar oskyldiga liv" och Kinas Li Kequang uttryckte också sympati för offren.

Rysslands president Vladimir Putin har skickat sina kondoleanser till Hollande och kallar attentatet en akt av "monstruös ondska". Han betonade behovet att "utplåna eller neutralisera militanta och deras ideologier var de än gömmer sig" och lovade att Ryssland är redo för "nära samarbeten med Frankrike och andra internationella partners inom alla områden för att bekämpa terrorism", uppger Kreml enligt AFP.

Obama erbjuder hjälp

Den amerikanske presidenten Barack Obama erbjuder Frankrike hjälp i utredningen av attacken och att "dra de ansvariga inför rätta".

"Å amerikanska folkets vägnar fördömer jag i de starkaste ordalag vad som verkar vara en fruktansvärd attack i Nice, Frankrike, som dödade och skadade dussintals oskyldiga civila", säger han enligt AFP. Enligt Reuters har han gett sin stab i uppdrag att assistera Frankrike på vilket sätt som än kan behövas.

Den blivande amerikanske presidentkandidaten Donald Trump meddelade snabbt att han skjuter upp ett planerat tillkännagivande av sin vicepresidentkandidat, som var tänkt att äga rum på fredagen.

"Mina böner och kondoleanser till offren för den här fruktansvärda tragedin i Nice, Frankrike. Vi är med er hela vägen", twittrar han.

Hillary Clinton, också hon blivande presidentkandidat i USA, säger i ett skriftligt uttalande att det här stärker "vår beslutsamhet till vår allians och att besegra terrorismen världen över".

Säkerhetsrådet fördömer dådet

FN:s säkerhetsråd fördömer dådet och kallar det "barbariskt och fegt", enligt AFP.

Storbritanniens nytillträdde utrikesminister Boris Johnson uttryckte sin bestörtning på Twitter: "Jag är chockad och bedrövad över de fasaväckande händelserna i Nice, och den fruktansvärda förlusten av människoliv."

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att: "Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Dådet i Nice