Nyheter Sverige

Värmland kan få weekend-jakt på varg

Om licensjakten på varg i Värmland alls blir av kommer man bara att kunna jaga över helgen och på måndag. Arkivbild.
Om licensjakten på varg i Värmland alls blir av kommer man bara att kunna jaga över helgen och på måndag. Arkivbild.

En extremt kort jaktperiod under tuffa förhållanden – eller ingen vargjakt alls.Nu kommer domstolsbesked om hur det blir med licensjakten i Värmland.

Jakten som skulle pågå under januari och halva februari kom aldrig i gång. Den stoppades tillfälligt i väntan på besked från förvaltningsrätten i Karlstad.

Länsstyrelsen begärde förlängd jakttid men har nu fått nej från Naturvårdsverket. Om förvaltningsrätten säger ja till licensjakt återstår drygt tre dygn att jaga på. Domen kommer fredag eftermiddag.

– Vi vet sedan tidigare att ibland kan det gå väldigt fort, men i stora delar av länet är det dåliga spårsnöförhållande, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Den planerade licensjakten på varg i Värmlands län omfattar tjugo djur, plus sex vargar i ett revir som sträcker sig in i Örebro län.

De omfattande juridiska turerna kring årets licensjakt har gett olika resultat i olika län. Dalarna har redan avslutat sin licensjakt, i Gävleborg pågår jakten och ett djur återstår att fälla, medan Västmanland fick nej i domstol för årets vargjakt.