Nyheter Världen

Väst fördömer syriska bombningar

Den första nödhjälpen på fyra år kom fram till staden Daraya i Syrien.
Den första nödhjälpen på fyra år kom fram till staden Daraya i Syrien.

Västvärlden fördömer den syriska regimen, som anklagas för att ha bombat svältande civila bara timmar efter att den första nödhjälpen på nästan fyra år nått staden Daraya.

Ett stort antal bomber ska ha släppts från helikoptrar över Daraya, efter att biståndsarbetare börjat dela ut livsmedel till tusentals desperata människor, uppger flera källor. Enligt lokala myndigheter har hjälpsändningen som nått fram till staden inte kunnat distribueras till nödställda på grund av "attackernas intensitet".

– Självklart är sådana attacker oacceptabla under alla omständigheter, men i detta fall har de också hindrat leveranser och distribution av mycket nödvändlig hjälp, säger Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Han säger att endast FN ska bestämma var och när det ska fördelas nödhjälp i Syrien och att ödet för hungriga invånare inte ska bestämmas av den syriska regimen.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger att han är så "upprörd så han inte finner ord" och anklagar Damaskus för ett "extremt dubbelspel". Ayrault konstaterar att den skakiga vapenvilan är slut och uppmanar stormakterna till möte.

Syriens regering gav nyligen grönt ljus till FN att leverera hjälp till 15 av 19 belägrade områden i det krigshärjade landet. Enligt FN lever nästan 600 000 människor i belägrade områden i Syrien, de flesta på platser som är omringade av regimstyrkor.

AP/TT
Rök stiger upp från staden Manbij under den pågående offensiven mot den IS-kontrollerade staden i norra Syrien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset