Sport

Västerås säkrade seriesegern

Jonas Nilsson gjorde fyra av Västerås fem mål i 5–4-segern mot Hammarby.
Jonas Nilsson gjorde fyra av Västerås fem mål i 5–4-segern mot Hammarby.

Västerås såg till att säkra seriesegern i bandyns elitserie genom att besegra Hammarby med 5–4 på Zinkensdamm, och valde sedan att möta Vänersborg i kvartsfinalspelet.Slutspelsinledningen bjuder också på ett Hälsingederby, då Bollnäs valde att ställas mot Edsbyn.

VSK såg ut att med råge ha säkrat segern mot Hammarby när Jonas Nilsson sköt 5–1 till gästerna på hörna med tio minuter kvar av matchen. Men tre snabba Hammarbymål på tre minuter, medan VSK hade en man utvisad, såg till att skapa spänning på nytt.

Västerås kunde dock hålla undan och vinna så väl matchen som grundserien. Sedan valde det regerande mästarlaget först att placera tabellfyran Sandviken på sin slutspelshalva, och sedan att möta Vänersborg i kvartsfinalen.

Karlsson meste målskytten

– Vi har haft två tuffa fajter mot dem i år. Det är ett bra lag men vi tycker att vi har en bra chans att vinna över fem matcher, säger VSK-tränaren Michael Carlsson, vars lag vunnit båda mötena i grundserien, till Radiosporten.

Villa-Lidköping besegrade Sirius med 8–2, slutade tvåa i tabellen och valde att möta femman Vetlanda. Villas David Karlsson satte sitt 772:a elitseriemål när han kvitterade till 1–1, vilket gör honom till elitseriens hittills främste målskytt.

Bollnäs slog TB Västerås med 9–4 och blev trea. I valet mellan Hammarby och Edsbyn föll Bollnäs val på det geografiskt närmaste.

– Både Edsbyn och Hammarby är två bra lag, men det är närheten. Vi är ju grannar. Det blir lite resor och otroligt inspirerande matcher. Det är sällan man får chansen att spela såna här matcher. För hela bygden kan det här bli kul, säger Bollnäs tränare Joakim Forslund till Radiosporten.

Stjärnan skadad

Sandviken tog hand om fjärdeplatsen efter 7–4-segern mot Vänersborg och ställs mot Hammarby i kvarten.

Sandvikens skyttekung Christoffer Edlund åkte i inledningen av matchen ihop med lagkamraten Daniel Mossberg och blev liggande på isen, men reste sig upp och gav SAIK ledningen med både 1–0 och 2–0. Men efteråt tvingades han bryta matchen efter att ha drabbats av minnesluckor, och fick föras till sjukhus med hjärnskakning.

Broberg-Söderhamn och Kungälv har spelat färdig för säsongen medan Gripen, Sirius, TB Västerås och Kalix får kvala för att hålla sig kvar i högsta serien.