Sport

Västerås vann dramatisk SM-final

Västeråsjubel efter finalvinsten.
Västeråsjubel efter finalvinsten.

Först stoppade han (nästan) allt, sedan stoppade han publiken.Men framför allt:Andreas Bergwall tog sitt femte SM-guld när hans Västerås slog Villa-Lidköping med 5–2.

Det blev mycket riktigt en dramatisk avslutning på den jämna bandysäsongen 2015/16.

En kvart före slutet, vid ställningen 2–2, kom avgörandet.

Först gjorde målvakten Andreas Bergwall en galen dubbelräddning på Daniel Anderssons friläge, sedan sköt Västerås Ted Bergström in 3–2 på hörna några minuter senare.

– Räddningen på returen kommer aldrig hända igen. Vet inte ens vad som händer i kroppen, det är bara nåt som sker, säger Bergwall.

– Det kändes fördel Villa när de gjorde 2–2, de trycker på bra där ett tag. Så det var extremt viktigt att vi gjorde trean före dem.

Surt slut

Villas Johan Esplund – i fjol guldhjälte för just Västerås – hade kvitterat Västerås tidiga ledning, och klubbens historiska första SM-guld var bara ett enda mål bort.

Ändå slutade dagen riktigt surt.

– Ja, Visst var det skönt att få in det målet. Och så kommer Daniel Andersson fri och så har vi en retur som lika gärna kan studsa in. Men så tappade vi bollen och de fick hörna (och gjorde mål). Jäkligt tungt..., säger Esplund.

– Det var häftigt att få möta det laget man vann med förra året, men tycker inte vi kommer upp alls på den nivån vi haft hittills under slutspelet. Men jag är inte orolig. Vi ska vara här nästa år igen, och då ska vi vinna.

Efter Ted Bergströms ledningsmål gjorde Tobias Holmberg matchavgörande 4–2 några minuter senare. Simon Jansson sköt sedan in det sista målet på tilläggstid.

Publikrusning

SM-guldet är Västerås andra raka och 20:e totalt. Det firades dock lite väl tidigt, när Västeråspubliken var på väg in på isen återstod det ännu flera minuters spel. Målvakten Andreas Bergwall tvingades skicka ut dem igen.

– Håll dig på läktaren för fan, tänkte jag. Känns helt onödigt att man inte kan hålla sig till det blåstes av. Vi hade ju bestämt att vi skulle ha hemmafansen i ryggen i andra halvlek. Det är lite lättare att mota tillbaka sina egna, säger Bergwall, som nu vunnit fem SM-guld.

– Det känns rätt coolt, faktiskt. Men jag har svårt att jämföra det mot de andra. Det brukar komma efter nån vecka, när det trillar ner. Och jag fortsätter spela ett år till, det vet jag redan nu.