Sport

Växjö kvitterade i semifinalen

Växjös Erik Josefsson jublar efter det avgörande 3-2 målet mot Skellefteå.
Växjös Erik Josefsson jublar efter det avgörande 3-2 målet mot Skellefteå.

Under fjolårets guldsäsong vann Växjö alla tre slutspelsmatcherna i Skellefteå.Laget siktar nu på att ta en ny seger där uppe.– Ingen omöjlighet, sade centern Erik Josefsson.

1–0 mot Örebro.

5–4 mot Örebro.

2–1 mot Frölunda.

3–2 mot Skellefteå.

3–2 mot Skellefteå

Det är Växjös förlängningsfacit i årets och förra säsongens slutspel. Med andra ord har laget vunnit samtliga fem de varit med i, där den fjärde segern dessutom ledde till första SM-guldet.

– Är ju jätteskönt att gå in med det, att vi är starka. Det finns ett gäng vinnare som vill avgöra, sade Erik Josefsson.

Bara 80 sekunder in i söndagens förlängning letade sig pucken fram till Erik Josefsson. Centern, som kom till Växjö 2008, hade öppet mål och jublade sekunderna senare.

"Skapat många lägen"

Kvitterat till 1–1 i matcher i den oerhört jämna SM-semifinalen.

– Otroligt skönt. Vår line har haft tufft att göra mål. Både i kvartsfinalen och i förra matchen. Vi har ändå skapat många lägen. Missade öppen kasse i Linköping sista perioden i sjätte matchen, det har grämt mig lite. Göra mål nu i öppen kasse i stället var skönt.

Hade det inte varit för att Skellefteås målvakt Markus Svensson, som hade hållit nollan i två slutspelsmatcher i rad inför mötet, gjort den ena akrobatiska räddningen efter den andra under ordinarie tid hade Växjös seger kommit redan innan 60 minuter var spelade.

– Vi gör en fantastisk match och skapar otroliga lägen, konstaterade 29-årige Josefsson.

Han lirar i Växjös starka fjärdekedja och visar att det finns en stor bredd inte bara i Skellefteå.

– Tror det är jätteviktigt. I och med att man har både hemma och bortaplan har man olika fördel när man byter först. Har man bara en line kan man plocka bort den som motståndare. De har också fyra bra kedjor.

Bara 14 avslut

En annan detalj: Växjö tillät bara Skellefteå att avsluta 14 gånger på mål under söndagens match.

– De är ett lag som vill spela sig ur situationerna. Har vi en bra forechecking blir det svårt för dem att komma med den farten de vill göra. Sedan i februari månad har vi hittat ett bättre sätt att spela och det speglar väl av sig på skottstatistiken.

På tisdag fortsätter den dramatiska matchserien mellan lagen. Och Växjö har goda minnen från spel i Skellefteå, trots 0–2 i första semifinalen i år.

För under 2015 års slutspel vann de nämligen tre av tre matcher där under SM-finalerna.

– Vi har en god känsla och efter första matchen kände vi att vi var med. De är uppskrivna och vi är underdogs. Men det känns jättekul att åka upp dit igen.