Sport

Växjö till kvartsfinal efter drama

Växjös Alexander Johansson, till vänster, grattas efter 2–0-målet mot Luleå.
Växjös Alexander Johansson, till vänster, grattas efter 2–0-målet mot Luleå.

Luleå har inte vunnit mot Färjestad den här säsongen.Växjös statistik mot Linköping är betydligt bättre.– Ska bli grymt kul, sade Växjös tränare Sam Hallam inför nästa veckas SM-kvartsfinaler.

När mindre än åtta minuter återstod av SHL-matchen mellan Växjö och Luleå kvitterade bortalaget till 3–3.

Växjö hade därmed tappat sin 3–0-ledning – och samtidigt blivit av med sin direktplats till slutspelet till Djurgården.

Under resterande del av matchen jagade därför båda lagen mål. Växjö ville upp på sjätteplatsen igen. Luleå ville ha tillbaka sin tappade tredjeplats – och tog därför ut målvakten.

Enorm dramatik

19.30 stod matchklockan på när Sakari Salminen lade in 4–3-pucken i den tomma kassen. Ett oerhört jubel bröt ut hos fansen till det regerande mästarlaget.

– Vi gick för att vinna matchen. Och ta tredjeplatsen. Vi var inne i ett flow, kommenterade bortatränaren Joakim Fagervall beslutet att plocka målvakten.

Segern innebär att Växjö möter trean Linköping i sin SM-kvartsfinal.

Ett drömmotstånd, enligt statistiken.

Växjö har åtta segrar på nio matcher mot östgötarna den här och förra säsongen. Enda förlusten kom i januari i år, 1–4 på hemmais. I de övriga tre matcherna under 2015–2016 har Växjö 7–2 i målskillnad.

– Det har varit täta matcher. Ett spännande lag och det är imponerande att se deras backsida med så otroligt många killar från egna leden, kommenterade Sam Hallam.

Många segrar

Hans lag går in i slutspelet med sju segrar på de avslutande åtta omgångarna. Vinstraden inleddes just borta mot Linköping den 20 februari, då Växjö vann med 3–0.

– Ska bli en intressant vecka att kartlägga dem. De har definitivt några skickliga spetsspelare som kommer att bli luriga. Finns mycket erfarenhet av slutspel där också, sade Hallam.

Luleås fjärdeplats innebar att Färjestad blir lagets första hinder att ta sig förbi i årets slutspel.

Ett lag som Luleå inte tagit en enda seger mot den här säsongen. Dessutom har de släppt in 16 mål på de fyra matcherna.

– Det är en oerhört tuff motståndare, men det man kan trösta sig med är att det är en ny serie som startar. Har känts som att de har kontrollerat oss ganska bra. Men ska bli intressanta matcher, sade Luleås coach Joakim Fagervall.