Sport

Växjö vann efter otrolig dramatik

Växjö vann mot Skellefteå efter sudden death.
Växjö vann mot Skellefteå efter sudden death.

Skellefteå var en sekund från sin sjätte raka SM-final.I stället blir det en helt avgörande match på onsdag.– Obeskrivligt, sade Växjös matchvinnare Linus Fröberg.

I lördags ledde Växjö med 3–1 borta mot Skellefteå en bit in i tredje perioden. Laget såg i det läget ut att vända tillbaka till Småland med 3–2 i matcher och chans att på hemmais ta sig till sin andra SM-final i rad.

Men på drygt tio minuter tappade Växjö allt och förlorade med 3–5.

Därmed var vinst ett måste under måndagen.

Och den kom. Efter ett osannolik tillställning. En hockeyklassiker.

– Vi visar att vi aldrig ger upp. Klart att det var jobbigt när de ledde med 3–1. Men vi tror på det, konstaterade Linus Fröberg.

"Helt underbart"

Det var han som prickade in 4–3-pucken efter att mer än 76 minuter var spelade av en fantastiskt sevärd match, som innehöll mängder med klara målchanser.

– Första tanken var bara att skjuta. Sen när man ser publiken efteråt… Helt underbart, sade Fröberg.

Han och hans Växjö var i underläge med 1–3 när åtta minuter återstod av den tredje perioden.

Men man ska aldrig räkna bort Växjö. För kort därefter reducerade backen Eric Martinsson i powerplay.

Växjös tränare Sam Hallam plockade senare ut målvakten Stefan Steen, men Skellefteå verkade hålla undan.

Richard Gynge kastade in pucken på mål i ett sista försök. Markus Svensson i bortaburen kunde dock inte hålla den och på returen hamnade pucken i mål via ett volleyavslut.

19.59.

Vem?

Jo, finländaren Tuomas Kiiskinen. Han som avgjorde SM-finalen mot Skellefteå i fjol. På samma plats. I samma mål. Och ja, det var ett liknande publiktryck vid målet som den gången när guldet säkrades för snart ett år sedan.

Förstakedjan vass

Ännu en gång hade Växjös förstakedja visat hur ovärderlig den är för laget. För i och med målet gjorde samtidigt både Richard Gynge och Robert Rosén sin tredje poäng i matchen.

– Det målet är bara sånt som händer i den kedjan och de slutar aldrig att överraska. Sedan var vi ganska lugna inför fjärde perioden, sade Linus Fröberg.

Hans segermål gör att hemmastatistiken i SM-semifinalerna fortsätter. Det har endast blivit segrar för hemmalaget i både den här matchserien och den andra, Frölunda-Luleå.

På onsdag ska den ena SM-finalisten utses. Med Skellefteå som hemmalag.

– Två bra lag. Bara att fortsätta spela som vi gjort. Det gäller att vi vill vinna och vågar vinna, sade Linus Fröberg.