Sport

Växjös svit bruten

Spencer Abbott bjöd på en läcker dragning när han satte en straff i Frölundas 3–1-seger över Växjö.
Spencer Abbott bjöd på en läcker dragning när han satte en straff i Frölundas 3–1-seger över Växjö.

Efter sex raka segrar tog det stopp med en 1–3 förlust mot Frölunda.Men en chans återstår för regerande mästarlaget Växjö att slippa en oviss åttondelsfinal.– Vi har börjat hitta tron på att vi kan gå hela vägen, säger tränaren Sam Hallam.

Växjö har haft en bitvis rätt svajig säsong som titelförsvarare i SHL-hockeyn, inte minst under en period runt årsskiftet då spelet slutade fungera. Men lagom till slutet av grundserien infann sig en formtopp som gav sex raka segrar och en klättring i tabellen.

Mot Frölunda gjorde mästarlaget en ny bra match, men trots dominans i skottstatistiken blev det den fjärde förlusten mot Frölunda av fyra möjliga den här säsongen.

– VI har gjort mycket bra under lång tid. I dag har inte riktigt de marginalerna med oss. Men vi krigar på bra, säger Hallam.

– Nu finns alla förutsättningar för en häftig avslutning mot Luleå på hemmaplan på tisdag.

"Gäller att nollställa"

Tack vare hjälp från just Luleå har Växjö dessutom kvar den åtråvärda sjätte och sista kvartsfinalplatsen med Djurgården en poäng bakom.

Sam Hallam hoppas nu att erfarenheten från i fjol kommer att väga tungt när slutspelet väl sätter i gång.

– Det gäller att nollställa och inte leva på något gammalt. Ett byte i taget låter ju tråkigt, men det är det som är grejen i ett slutspel, säger han.

– Sedan gäller det att man verkligen tror att man kan gå hela vägen. Det är den känslan som jag tycker att vi har börjat bygga igen i vår grupp.

Effektivt Frölunda

Även i Frölunda, som kämpat mot en sviktande formkurva, var det glada tongångar efter segern – trots att det bara blev 17 skott mot Växjös 34.

– Vi gör ändå tre mål, påpekar assisterande tränaren Per Johansson.

– Vi får inga poäng för hur många skott vi skjuter, i stället är vi effektiva. Det var en viktig match för oss i dag.

Johan Sundström inledde målskyttet med en styrning på ett skott från Henrik Tömmernes med drygt 20 sekunder kvar av första perioden. Spencer Abbott ökade sedan på med ett läckert straffmål och när Patrik Carlsson gjorde 3–0 i slutet av mittperioden orkade Växjö inte hämta sig på nytt.

Det fanns visserligen flera bra lägen även vid sidan av Robert Roséns reduceringsmål i slutperioden, bland annat två stolpskott, men Växjö får nöja sig med fortsatt chans att slippa spela åttondelsfinal.