Nyheter Toppnyheter

Våg av rasistattacker efter brexit

Ett polskt kulturcentrum i London, nedklottrat med texten "Fuck You – Out".
Ett polskt kulturcentrum i London, nedklottrat med texten "Fuck You – Out".

Storbritannien skakas av en våg av främlingsfientliga hatbrott i kölvattnet av folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap. Polska ambassaden i London skriver i ett uttalande att man är "chockad" över attackerna som oroar FN:s människorättschef.

Fler än hundra hatbrott med rasistiska förtecken har anmälts sedan britterna röstade för att lämna EU, rapporterar The Independent. Vid flera av tillfällena har gärningsmännen hänvisat specifikt till utfallet i folkomröstningen.

På ett polskt kulturcentrum i London klottrade någon texten "Fuck You – Out" med gul färg, ett attentat som fördömdes av David Cameron. "Motbjudande", sade den brittiske premiärministern, som påminde om allt migranter har bidragit med.

En Facebookgrupp med namnet "Worrying Signs", oroande tecken, samlar vittnesmål om främlingsfientliga attacker. Många av berättelserna rör polacker, som sedan EU-inträdet 2004 har blivit Storbritanniens största migrantgrupp, men även pakistanier, kanadensare och tyskar har utsatts för påhopp.

Polens ambassad i London har reagerat starkt på den uppblossande rasismen.

"Vi är chockade och djupt oroade av den senaste tidens uttryck av främlingsfientligt våld riktat mot polacker och andra invånare med migrantbakgrund i Storbritannien", skriver ambassaden i ett uttalande.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein uttrycker sin oro över de främlingsfientliga attackerna och manar brittiska myndigheter att ställa de skyldiga till svars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset