Nyheter Världen

Våld och hot mot kvinnor på flykt

EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides har presenterat ett paket på 700 miljoner euro under tre år för att hjälpa flyktingar inne i Europa. Arkivbild.
EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides har presenterat ett paket på 700 miljoner euro under tre år för att hjälpa flyktingar inne i Europa. Arkivbild.

Fler kvinnor på flykt får oron att växa för våldtäkter och övergrepp längs färden genom Europa.Från EU öppnas samtidigt för miljardhjälp till de utsatta i flyktingkrisen.

Mödrar och barn utgör nu allt större del av de flyende från Syrien. Av dem som anlänt på sistone är upp till 55 procent kvinnor, enligt UNHCR:s senaste siffror.

Och deras flykt är snäppet värre än männens.

– Allt fler kvinnor berättar om hur de under sin flykt utsätts för våld av olika slag, hur säkerhetsvakter säger "ok, du får passera om jag får ha dig för mig själv en stund", säger svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) på en pressträff i Bryssel.

"Oacceptabelt"

– Det är särskilt Kroatien och Grekland som man pekar ut som ställen där man utsätts för våld av personal, säkerhetsvakter, polis. . . Och av andra flyktingar. Det finns berättelser om hur det är UNHCR-personal till och med. . . Det kan finnas hjälparbetare också som utsätter kvinnor för de här förskräckliga övergreppen som det är fråga om, berättar Wikström.

– Det är helt oacceptabelt, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och räknar upp tre saker som han nu anser måste ske:

– Det första är att man får kontroll över gränsen mellan Turkiet och Grekland, så att där inte fylls på fler människor. Det andra är att man evakuerar människor från Grekland ut till övriga EU. Vi måste också ha ett europeiskt vidarebosättningsprogram, så att vi kan ta människor från läger, säger Johansson.

Toppmöte väntar

EU:s samlade försök att få kontroll över flyktingkrisen har hittills gett magra resultat, inte minst på grund av medlemsländernas oförmåga att genomföra det som verkligen beslutats. Än så länge har bara drygt 600 verkligen flyttats av de 160 000 som skulle ha omfördelats från främst Grekland och Italien. Och än så länge har inte Turkiet fått det miljardstöd som utlovats i utbyte mot ett minskat flöde över Egeiska havet.

När EU:s stats- och regeringschefer möter Turkiets premiärminister nästa vecka finns förhoppningar om att då få till stånd ett frivilligt system där vissa ansvarstagande länder hämtar flyktingar direkt från Turkiet. I så fall krävs dock att inflödet till Grekland kommer ner i under 1 000 per dygn, uppger flera EU-källor för Reuters.

Miljarder på gång

EU-kommissionen hoppas samtidigt få med sig medlemsländerna på en ny form av internt humanitärt bistånd. Tanken är att 6,5 miljarder svenska kronor ska kunna läggas på akut katastrofhjälp i framför allt Grekland under de närmaste tre åren.

– Vi måste ta tag i de humanitära frågorna nu och vi måste vara redo att agera precist och omedelbart, sade EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

FREDRIK PERSSON / TT
Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) larmar om att kvinnliga migranter utsätts för sexuellt våld på sin resa genom Europa. Arkivbild.