Nyheter Världen

Våldsamma markprotester i Etiopien

Uyugie Ararso, som TT träffade förra året, bor i den etiopiska Oromiaregionen där många lever på jordbruk. Nu rasar omfattande markprotester i regionen. Arkivbild.
Uyugie Ararso, som TT träffade förra året, bor i den etiopiska Oromiaregionen där många lever på jordbruk. Nu rasar omfattande markprotester i regionen. Arkivbild.

Minst 140 människor uppges ha dödats och många skadats när polis och militär försökt tysta markprotester i Oromia-regionen i Etiopien. Omfattningen av protesterna är enorm, enligt Human Rights Watch.

– Hundratals personer protesterar på ett hundratal platser i Oromia. Vi har inte sett sådana här protester sedan valet 2005, säger Felix Horne, Etiopien-utredare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

– Det började med att studenter protesterade, sedan anslöt sig bönder och nu är det en bred uppslutning från den etniska folkgruppen i Oromia.

Protesterna startade i mitten av november som en reaktion på regeringens plan att inrätta en särskild ekonomisk zon nära den snabbt växande huvudstaden Addis Abeba. Farhågan är att bönder i regionen och andra markägare ska berövas sin mark, utan att få någon ersättning.

Regeringen vill använda marken för att bygga bostäder åt den växande medelklassen, för att etablera storjordbruk för export samt för att etablera tillverkningsindustri, enligt Horne.

Dödssiffra från aktivister

Under vintern har flera våldsamma sammanstötningar rapporterats från Oromia, och den aktuella dödssiffran är en sammanräkning som aktivister gjort utifrån en mängd videor och foton som visar hur protesterande människor skjuts och begravs, berättar Felix Horne som själv bedömer att siffran är rättvisande.

Sociala medier är en av få informationskanaler från Oromia.

– Youtube och Twitter svämmar över av bilder från protesterna. I slutet av december greps två oppositionspolitiker misstänkta för att ligga bakom protesterna.

Hornes bild är att polis och militär främst ingriper i skydd av mörkret. Några gånger har de gått in under pågående protester, men många av rapporterna HRW tar del av handlar om hur demonstranter sökts upp i hemmet och gripits, och om människor som dyker upp med skottskador på sjukhus.

Brett missnöje

Protesterna har vuxit med tiden.

– De senaste veckorna har historiskt missnöje kommit upp till ytan, med frustration över bristen på yttrandefrihet och godtyckliga arresteringar. Det finns inget sätt att göra sin röst hörd i Etiopien och regeringspartiet har alla platser i parlamentet.

Vanligtvis brukar taktiken att slå ner protester med våld fungera, men Horne tror inte att det stämmer den här gången.

– Snarare tror jag att protesterna kommer att växa. Främst för att såpass många har fått nog, och de är så många att de bildar en kritisk massa. Folk säger att de inte har någonting att förlora.

Kirubel Tadesse Ayetenfisu/AP/TT
Oromia är Etiopiens största region till både ytan och invånarantal. Majoriteten lever på jordbruk. Arkivbild.