Nyheter Sverige Sverige-topp

Våldtog svensk kvinna 1984 – döms

Det var i december 1984 som en svensk kvinna blev våldtagen i London. Arkivbild.
Det var i december 1984 som en svensk kvinna blev våldtagen i London. Arkivbild.

En svensk kvinna blev våldtagen i en park i London för snart 32 år sedan. Nu har gärningsmannen åtalats och dömts för brottet.

Det var i december 1984 som den då 19-åriga svenskan – som varit i England i sex veckor som au pair – blev överfallen och våldtagen i Hendon Park i nordvästra London. Någon gärningsman kunde inte gripas och kvinnan återvände till Sverige kort efter händelsen, skriver Expressen.

– Det här kan tyckas ha hänt för länge sedan, men för kvinnan känns det som i går. Hon har väntat länge på rättvisa, och det har även gärningsmannen, sade åklagaren Samantha Cohen under rättegången, rapporterar Court News UK.

1998 undersöktes spermaspår från brottet på nytt och en DNA-profil på gärningsmannen skapades, men det blev ingen träff i databasen. Det blev det däremot 2013 när DNA från gärningsmannen – som är tidigare dömd för dråp – registrerades.

– Chansen att sperman kommer från någon annan än gärningsmannen är en på miljarden, sade Samantha Cohen.

Den i dag 50-årige mannen bodde dessutom nära parken vid tidpunkten för brottet och passade in på offrets beskrivning. Mannen själv har vägrat svara på frågor i polisförhör. Han har nu dömts för våldtäkten och straffet blir känt den 2 september.

Sedan fallet öppnades igen har brittisk polis lyckats hitta den svenska kvinnan och hållit henne uppdaterad om utvecklingen.

– Det var mycket givande att kunna hitta offret och berätta för henne, efter alla dessa år, att mannen som attackerade henne så brutalt hade blivit identifierad och gripen, säger polisen Gary Farrelly i ett pressmeddelande.

TT
Hendon Park i London, England.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset