Nyheter Sverige

Vårfloder i norr - sommar i söder

Vattendragen fylls på när snön smälter i norr och för delar av Norrbottens län har SMHI utfärdat klass två varningar.
Vattendragen fylls på när snön smälter i norr och för delar av Norrbottens län har SMHI utfärdat klass två varningar.

Sommar i söder och kraftig snösmältning i norr. I Norrbotten varnar SMHI för höga flöden i vissa små och medelstora vattendrag.

– Det kan ge översvämningsproblem på utsatta ställen. Fastigheter kan vara i fara och vägar kan påverkas, säger Sandra Andersson vid SMHI.

Klass två varningar är utfärdade för Norrbottens läns inland och kustland. För Västerbottens och Jämtlands län samt Dalafjällen gäller klass ett varning, den lägre nivån. Samtidigt råder risk för gräsbrand på torra platser även i snösmältningslänen.

I landets södra halva finns goda möjligheter för helglediga att tillbringa dagen utomhus under en strålande sol och i behagliga sommartemperaturer. I både Malmö, Göteborg och Stockholm väntas temperaturerna landa på 20 grader vid lunchtid.

I den norra halvan av landet blir det något svalare: 16 grader i Östersund, 14 i Umeå, 13 i Luleå och åtta grader i ett mulet Kiruna vid middagstid.

– Längst uppe i norr har man redan fått in lite kallare luft. Det blir inte kallt men lite mer normala temperaturer, säger Sandra Andersson.

I början på nästa vecka väntas vattenflödena i norr mattas av samtidigt som sommarvädret i söder håller i sig i ytterligare några dagar.