Nyheter Sverige Djur

Vårvärmen kan döda hunden – kolla hur varmt 20 grader blir i bilen

Visst var det alldeles nyss vinter, men redan nu har faktiskt temperaturerna börjat bli så höga att en bil i solen kan bli en dödsfälla för en hund. ”Det kan gå på en halvtimme så är det för varmt”, säger Svenska Kennelklubbens Hans Rosenberg.

TT/Montage

I Småländska Malghult uppmättes på onsdagen landets varmaste temperatur 20 grader. Även om det är mulet väder innebär det att det kan bli så varmt som 47 grader i bilen. Om det är soligt kan det bli ända upp till 57 grader.

En människa skulle bada i svett, men en hund har inte den lyxen och kyler sig på ett helt annat sätt.

– Hundar tål inte värme på samma sätt som vi människor gör eftersom de inte svettas som vi gör. Hundar sätter igång och flåsar och stressar och det kan leda till döden om de får ett värmeslag, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben till Metro.

Enligt en studie från Nya Zeeland kan det ta så lite som 20 minuter för en hund att få livshotande skador när det är 49 grader i bilen – vilket det alltså kan bli en solig vårförmiddag.

Ett examensarbete från Sveriges Lantbruksuniversitet listar bland annat trubbnosighet, fetma och hög ålder som faktorer som gör hundar mer utsatta för värmeslag, men enligt Hans Rosenberg går det inte att säga att vissa hundar är mer i riskzonen än andra.

Kennelklubben varnar varje vår för farorna med att lämna hunden i bilen men ändå stryker hundar med i heta fordon varje år.

– Hundar ska inte sitta själva i bilen och det räcker inte med att veva ner rutan lite. Det kan gå på en halvtimme så är det för varmt, säger Hans Rosenberg.

Om du måste lämna hunden är de säkraste bilarna kombibilar med grind eller bur och bakluckan öppen. 

Vad ska jag göra om jag ser en hund som jag tror kan vara i fara i en bil?
– Då ska du kontakta polisen. Uppge bilnumret, fotografera gärna och se om det finns andra vittnen.