Nyheter Sverige

Våryra björnungar tittade ut

Björnungar släpptes ut på Skansen.
Björnungar släpptes ut på Skansen.

I dag var det dags: Björnungarna på Skansen i Stockholm gjorde debut i offentligheten. Men det tog en stund innan småttingarna vågade kika ut inför ett stort pressuppbåd. Först sedan mamma björn gett klartecken gick det bra.

Klockan 9 öppnades luckan och ganska snart tittade Lill-babs ut i vårsolen, men blev lite tveksam inför folksamlingen som nyfiket tittade på. Tätt följd av de små ungarna som i nuläget väger omkring fem till sex kilo.

– De vaknar gradvis och har varit på benen i några veckor, men det är första gången de är ute för i år och så här sprattliga har de inte varit hittills, säger Linda Törngren, djuransvarig på Skansen.

Tassa, Tundra, Trubbel och Tiburtius, två honor och två hanar, föddes den elfte januari. Det är tre år sedan björnhonan Lill-babs senast fick ungar och kullen är ovanligt stor. Senast en hona fick fyra ungar på Skansen var 1993.

Ungarna lever nära sin mamma i flera år innan de kan klara sig helt på egen hand. En något nervös Lill-babs hade fullt sjå att hålla ihop sin flock.

Björnarna släpptes traditionsenligt ut ur idet på Tiburtiusdagen, den första vårdagen enligt den gamla bondepraktikan.

– Det är främst styrt efter hur honan uppför sig och honans signaler om att hon är redo att ta med sig ungarna ut, säger Linda Törngren.

Janerik Henriksson/TT
Björnhonan Lill-Babs med sina björnungar.
Janerik Henriksson/TT
Första dagen ut i solen för björnhonan Lill-Babs fyra björnungar.