Nyheter Ekonomi Världen

V kräver medlemsomförhandling

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet. Arkivbild.

Vänsterpartiet kräver att regeringen nu försöker omförhandla det svenska EU-medlemskapet.– Nu har vi ett nytt EU, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han tycker att det efter britternas nej till EU-medlemskap är dags för EU att vara ödmjuk och inse att "man måste ge upp tanken på Europas förenta stater".

– Vi vill två saker. Det ena är att Storbritannien ska erbjudas ett omförhandlat och förbättrat EES-avtal så att vi har fri handel, studentutbyte och gemensam arbetsmarknad. Det är viktigt för Sverige, för Storbritannien, Norden och Europa, säger Sjöstedt

– Det andra är att vi vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet och ordentligt minska EU:s makt.

Folkomröstning?

V vill ha ett socialt protokoll i EU-fördraget för att skydda löntagare från att utnyttjas, en förändrad EU-budget och lägre medlemsavgift.

Sjöstedt avvaktar dock med att kräva en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet. Han vill först veta hur förutsättningarna ser ut när Storbritanniens nya relation med EU har bestämts.

V-ledaren är inte förvånad över resultatet i den brittiska folkomröstningen eftersom han anser att EU misslyckats, men han känner heller ingen glädje över brittiska nej-sidan som han tycker varit väldigt reaktionär och delvis främlingsfientlig.

Förlamat EU

Centerledaren Annie Lööf kallar resultatet ett mardrömsbesked.

– EU kommer att bli svagare, Storbritannien kommer att bli svagare och Sverige förlorar en viktig allierad i EU, inte minst i handelsfrågor, jobb och ekonomi och miljö- och klimatfrågor, säger Lööf till TT.

På nästa veckas toppmöte måste EU-ledarna ta sig i kragen och se till att inte fler länder väljer att gå Storbritanniens väg framöver, anser hon. Lööf vill se ett EU som är mer angeläget för medborgarna och där populister och högerextrema inte tillåts splittra.

Det sorgliga är att EU nu kan bli förlamat av förhandlingar när stora frågor som migration och säkerhet borde stå högst på agendan, tycker hon.

– I stället ska kraften och tiden nu ägnas åt att förhandla om Storbritanniens utträde ur EU, säger Annie Lööf.

Stärka EU

Att de som vill att Storbritannien ska lämna EU vunnit folkomröstningen innebär att Europasamarbetet måste stärkas ytterligare, anser EU-minister Ann Linde (S).

Linde befinner sig i Luxemburg, där EU-ministrarna i dag ska träffas för att diskutera hur unionen ska gå vidare, samt förbereda nästa veckas toppmöte.

– Nu måste vi verkligen fortsätta att samarbeta och visa för människor varför EU är viktigt. Jag tror att vi kommer ta en ordentlig diskussion om hur det ska gå till, säger LInde till P1 Morgon i Sveriges Radio (SR).

Hon förväntar sig inga större ekonomiska problem för Sverige på grund av beskedet.

– I Sverige har vi varit förberedda på detta länge. De finansiella institutionerna har varit förberedda, så jag tror inte att det blir några större problem, säger hon till SR.

Osäkerhet värst

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ser utträdet som ett hårt slag, och nu väntar en tid av osäkerhet.

– På kort sikt blir det en väldig osäkerhet för de runt 1 000 svenska företag som är verksamma i England. De måste fundera på om de ska lämna eller vara kvar. Det kommer att ta flera år innan man vet vilka avtal som kommer i stället, säger Lemne.

Runt tio procent av svensk export går till Storbritannien och det är också många svenskar som bor och jobbar där.

– Långsiktigt är det värsta för Sverige att vi förlorar en av våra bästa vänner i EU. Vi förlorar en stor medlemsstat som också står utanför euron precis som vi och som är för frihandel och öppenhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset