Nyheter Sverige

V-krav på mer budgetsatsningar

Partiledare Jonas Sjöstedt avslutade V-kongressen i Örebro med att försöka pressa regeringen till att stoppa Vattenfalls försäljning av kolgruvor i Tyskland.
Partiledare Jonas Sjöstedt avslutade V-kongressen i Örebro med att försöka pressa regeringen till att stoppa Vattenfalls försäljning av kolgruvor i Tyskland.

Vänsterpartiets kongress gav partiledaren Jonas Sjöstedt starkt stöd för fortsatt budgetsamarbete med regeringen.Men han varnar för att stödet bygger på att V får igenom fler reformkrav.

Sjöstedt var glad efter kongressbeslutet.

– Det var en väldigt stor majoritet för att fortsätta med budgetförhandlingarna, säger han.

Två stora distrikt, Skåne och Göteborg, hade till kongressen motionerat om att avbryta budgetsamarbetet om inte V får större genomslag i förhandlingarna. Att kommunerna nästa år får tio miljarder mer är inte tillräckligt, enligt de ombud som var kritiska.

Men kongressens stöd för fortsatt budgetsamarbete var så stort att någon rösträkning inte behövdes.

En varning

Sjöstedt skickar dock en varning till statsminister Stefan Löfven. Han betonar att kongressen visserligen gett "grönt ljus", men också ett "gult ljus" som innebär att V-framgångar i kommande budgetförhandlingar är viktiga.

– Vårt samarbete med regeringen är på intet sätt villkorslöst. Den bygger på att vi kan leverera resultat, säger Sjöstedt.

Han tänker i höst pressa regeringen till att på allvar förändra fördelningspolitiken. Det innebär krav på skattehöjningar för dem som har det bäst ställt, till exempel återinförd förmögenhets- och arvsskatt. V vill också gärna se höjd inkomstskatt för höginkomsttagare.

Rika ska bidra

– Det finns väldigt många utsatta i vårt samhälle i dag och det finns också människor som har väldigt mycket inkomster och kapital och de kan bidra mer, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

Mer pengar i plånboken för fattigpensionärer är ett V-krav.

Sjöstedt uppger också att det i V finns en "stor vrede" mot den hårdare migrationspolitik regeringen vill genomföra. Han är dock inte beredd att hota med avbrutet budgetsamarbete för migrationspolitikens skull.

Sjöstedt ser även andra framväxande konflikter med regeringen: Värdlandsavtalet med Nato, EU:s frihandelsavtal med USA, TTIP, och inte minst Vattenfalls planer på att sälja sina kolgruvor i Tyskland.

Jagar rödgröna väljare

V inleder nu en kampanj för att kolgruvorna ska läggas ned i stället för att säljas. Sjöstedt kritiserar Miljöpartiet för att inte kämpa hårdare i regeringen och tycker att V är Sveriges klimatparti nummer ett.

I sitt avslutningstal vände han sig till MP och S om kolgruveförsäljningen.

– Det är nu ni avgör hur er regering kommer att gå till historien. Som den som svek klimatet när det gällde eller vågade ta det nödvändiga beslutet, sade Sjöstedt