Nyheter Ekonomi Sverige

V redo förhandla med borgerliga

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill gärna förhandla med borgerliga partier om att backa när det gäller familjeåterföreningar.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill gärna förhandla med borgerliga partier om att backa när det gäller familjeåterföreningar.

Vänsterpartiet hoppas att regeringen ska gå med på att ändra delar av migrationspolitiken, och V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte främmande för att förhandla över blockgränserna.

Söndagen är Vänsterpartiets dag i Almedalen, och tyngdpunkten kommer att ligga på jämlikhet, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

I budgetförhandlingarna med regeringen hoppas V kunna få igenom förändringar av de nyligen skärpta reglerna för familjeåterförening. Han har inga stora förhoppningar om att ändra övriga delar av migrationspolitiken, eftersom den bygger på en uppgörelse med den borgerliga oppositionen. Men när det gäller familjeåterföreningarna finns det även borgerliga partier som vill se en förändring, noterar han.

– Jag är alltid beredd att förhandla med de borgerliga partierna om man kan göra något bättre. Vi stänger inga dörrar, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Återinförd förmögenhetsskatt är ett annat av V:s krav på regeringen och på Svenska Dagbladet debattsida avslöjar partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson hur partiet tänkt sig utformningen.

V vill beskatta förmögenheter över fem miljoner kronor. Skatten ska vara progressiv och börja på 1 procent, för att öka till 3 procent för den del av förmögenheten som överstiger 30 miljoner kronor.