Nyheter Världen Sverige

V vill ta bort terrorstämpel på PKK

Demonstranter med en PKK-flagga vid en manifestation i Beirut. V-kongressen vill få bort PKK från listan av terrorstämplade organisationer. Arkivbild.
Demonstranter med en PKK-flagga vid en manifestation i Beirut. V-kongressen vill få bort PKK från listan av terrorstämplade organisationer. Arkivbild.

Vänsterpartiet vill få bort EU:s terroriststämpel på kurdiska PKK.– Men vi kommer alltid att kritisera våldsdåd mot civila oavsett vem som genomför dem. Och PKK har genomfört sådana våldsdåd, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Partiets kongress har beslutat att V ska arbeta för att få bort PKK från EU:s terrorlista. PKK hamnade på listan när EU skärpte åtgärderna mot terrorism efter 11 septemberattackerna i New York 2001. Terrorstämplingen stöddes av den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

V:s partistyrelse var emot kongressbeslutet, eftersom den menade att man legitimerar EU:s terroristlista som helhet om man arbetar för att bara ta bort PKK. V är kritiskt till terrorlistan, eftersom man anser att det är domstolar, inte regeringar, som ska avgöra vilka som är terrorister.

Sjöstedt tycker att det är ett dilemma att kongressbeslutet kan uppfattas som att partiet legitimerar terrorlistan, men han tycker också att det är viktigt att arbeta för kurdernas rättigheter och för fred i Turkiet.

– Det är tydligt att den turkiska staten använder stämpeln på PKK som ett svepskäl för att inte gå in i en fredsprocess med PKK, säger Sjöstedt.