Nyheter Världen

Vaccin mot denguefeber godkänt

Asiatiska tigermyggan kan överföra denguefeber. Arkivbild.
Asiatiska tigermyggan kan överföra denguefeber. Arkivbild.

Allt fler drabbas av denguefeber. Nu börjar världens första godkända vaccin mot denguefeber distribueras till utsatta länder i Sydamerika och Asien.

Denguefebern, som förra året drabbade fler människor än någonsin, har fått sitt första godkända vaccin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det här är första gången vi har ett vaccin som är godkänt och som nu börjar distribueras till länder i både Latinamerika och här i Asien, säger Usa Thisyakorn som jobbar med tropiska sjukdomar på ett universitet i Bangkok, till Ekot.

Varje år drabbas cirka 400 miljoner människor av det myggburna viruset och runt 22 000 människor dör. Förra året förvärrades situationen dramatiskt – då antalet denguesjuka i Thailand tredubblades och över 120 personer dog. I Filipinerna fördubblades antalet sjuka och 500 personer dog.

LÄS MER: Blodtörstiga tigermyggan på väg hit – "smyger sig fram"

Dengue är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och rapporteras från de flesta länder i tropikerna.

De senaste årens ökning av antalet fall är inte klarlagt, men man tror att det beror på ökad förekomst av myggor till följd av klimatförändringar, misslyckade kontrollåtgärder, demografiska förändringar i samband med urbanisering och i vissa fall försvagade folkhälsoprogram, enligt Folkhälsomyndigheten.

Mexiko, Brasilien och Filippinerna har beställt vaccinet, som ska ge ett 60-procentingt skydd mot denguefebern.

LÄS MER: Brasilien – nära 700 döda i dengue