Teknik Nyheter Sverige

Vag kunskap om träning och alkohol

Hur alkohol påverkar träning är kunskaper av vikt för många som vill vara sociala både på gymmet och på krogen. Arkivbild.
Hur alkohol påverkar träning är kunskaper av vikt för många som vill vara sociala både på gymmet och på krogen. Arkivbild.

Fyra av tio avstår från att träna när de är dagen efter. En av fyra vet inte hur alkohol påverkar effekten av träning.Trots rådande träningshausse haltar kunskaperna om alkohol och träning, visar en undersökning.

– Jag tycker inte att det är konstigt, många har byggt sin kunskap på en massa olika och ganska lösa boliner, säger Örjan Ekblom, lektor inom fysiskt aktivitet och hälsa vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm.

Det är Systembolaget som låtit TSN-Sifo fråga drygt 1 200 vuxna vad de kan om alkohol och träning, och hur de hanterar kombinationen.

Trots att över hälften har uppsatta mål med sin träning är kunskapsluckorna stora, menar Örjan Ekblom, som varit med och tagit fram en stor kunskapssammanställning av forskning på området.

– Det är många som har en relation till träning, och få i samhället som är absolutister. Därför är det viktigt att få lite ordning så att man vet hur man ska hantera det, säger han.

Kan skada andra

– En del är väldigt kategoriska och säger "nej, mitt intresse är att må bra och träna, så jag dricker inte". Och det är väl alla tiders, men det behöver inte vara så att varken prestation eller hälsa påverkas av ett lågt alkoholbruk, säger Örjan Ekblom.

TT: Att skippa träning dagen efter?

– Det beror på vad man ska göra. Idrotter som kräver snabbt beslutsfattande och kraftutveckling, som att spela innebandy, där riskerar man att skada sig själv eller andra. Även om jag nyktrat till så har kroppen både i periferin och i hjärnan inte samma funktion som om den inte hade blivit förgiftad dagen innan.

– Däremot att sticka ut och jogga, åka skidor eller promenera, det påverkas inte negativt av att man har druckit alkohol dagen innan. Är man i övrigt fullt frisk behöver man inte oroa sig.

Ingen livsstilspolis

Alkohol dämpar effekten av exempelvis styrketräning, men att avstå träningen är normalt sämre för hälsan. Örjan Ekblom aktar sig för pekpinnar och ser inga problem med den modell många väljer, att vara sociala både på gymmet och på krogen.

– Det är inte livsstilspolisen som är ute och far, det här är information och så får folk ta sina egna vuxna beslut, säger han.