Nyheter Toppnyheter Världen

Vakter bär kniv i kritiserat läger

Det av Australien finansierade flyktinglägret i Nauru har fått hård kritik. Nya uppgifter pekar på att vakterna bär kniv för att kunna skära loss flyktingar som hängt sig. Arkivbild.
Det av Australien finansierade flyktinglägret i Nauru har fått hård kritik. Nya uppgifter pekar på att vakterna bär kniv för att kunna skära loss flyktingar som hängt sig. Arkivbild.

Kritiken mot Australiens flyktingläger i önationen Nauru växer efter uppgifter om att lägervakterna tvingas bära kniv för att skära ner flyktingar som försöker att hänga sig.

– Australiens regering har alltid varit medveten om vad som händer med människor om du håller kvar dem. Att vakterna numera måste bära speciella knivar för att förhindra människor från att försöka ta livet av sig är ingen överraskning, men en total tragedi, säger Graham Thom, Amnesty Internationals talesperson för flyktinglägren, till TT.

Uppgifterna om att lägervakterna bär en speciell sorts kniv i sina bälten, som används för att skära av repen på flyktingar som hängt sig själva, kommer från det internationella nyhetsbolaget Fairfax Media.

Riktlinjer för självmordsförsök

Då självmordsförsök bland flyktingarna är så vanligt har tydliga riktlinjer för vakterna utarbetats.

Om två anställda är närvarande, ska den ena vakten lyfta upp flyktingen "för att minska trycket på snaran, medan den andra personen skär av repet från flyktingens nacke", samtidigt som den är noga med att skära bort från knuten.

Australien har fått kritik för driften av flyktingläger i andra länder, dit flyktingar förs då de kommit till landet med båt.

– Det är en väldigt tydlig indikation på de psykiska problem det innebär att vara inspärrad.

Svåra förhållanden

Thom beskriver förhållandena i lägret som svåra.

– Lägret ligger vid en gammal fosfatgruva, så det är stenigt, extremt varmt, fuktigt och dammigt. Svårigheterna att gå undan påverkar också hälsan negativt.

Enligt Thom är det bästa flyktingarna i Nauru kan hoppas på att beviljas asyl där.

– Men det är hög arbetslöshet och ett fattigt land, där den främsta inkomstkällan och arbetsplatsen är flyktinglägret. De har i teorin rätt att resa därifrån om de har råd, men vem skulle ta emot dem? De får inte komma till Australien eller Nya Zeeland.

Amnesty har inte kunnat bekräfta uppgifterna om de knivutrustade vakterna, helt enkelt för att organisationen inte fått besöka lägret sedan 2012.

– Vi skriver regelbundet till regeringen i Nauru och frågar. Men vi har inte fått svar. Vi har pratat med Australiens immigrationsminister (Peter Dutton), men han säger att Nauru är ett självständigt land som styr över vilka som får komma eller inte.