Nyheter Sverige

Vakter skyddar tv- och radiomaster

Polisen misstankar om sabotage har stärkts efter vissa fynd under den pågående tekniska undersökningen.
Polisen misstankar om sabotage har stärkts efter vissa fynd under den pågående tekniska undersökningen.

Säkerheten höjs nu vid alla tv- och radiomaster i landet efter att en mast rasat utanför Borås.Polisen utgår ifrån att det rör sig om ett sabotage.

– Vi sätter ut vakter vid samtliga våra storstationer. Den är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, säger Paul Roswall vid Teracoms presstjänst.

Polisens tekniska undersökning av området runt den kraschade drygt 300 meter höga masten avslutades på måndagseftermiddagen. En del spår har säkrats.

– Vi är hundra procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort flera fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefälet Jan Johansson, skriver Borås Tidning.

Polisen arbetar bland annat med en teori om ett internationellt spår. Eftersom masten har stor betydelse för totalförsvaret skulle det kunna vara ett stresstest, skriver Aftonbladet.

– Det skulle kunna vara något internationellt, att de vill pröva vad som händer om man slår ut en sådan här mast, säger Jan Johansson till tidningen.

Polisen ska nu närmare analysera resultaten från den tekniska undersökningen.

Klättrare avförda

Enligt Borås Tidning har de maskerade personer som på en video synts klättra i masten nu avförts från utredningen. Polisen har förhört delar av gruppen och konstaterat att de inte har något med sabotaget att göra.

För en tid sedan stals också kläder och en så kallad Rakelterminal från Teracoms lokaler i Mellansverige.

– Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart. Den overall som försvann var av äldre modell och med vår gamla logga på. Dessutom kommer man inte in på våra anläggningar utan id, säger Paul Roswall.

Känner inte till

Hos polisen känner man inte till uppgifterna om stölden.

– Det är helt nytt för mig. Och ingen av dem som jobbar med utredningen i Borås har sagt något om detta, säger Hans Lippens, informatör vid polisen region väst, till TT.

Totalt 84 680 hushåll med omkring 188 000 personer finns inom den avbrutna Häglaredsmastens sändningsområde. En bil med en extrasändare kördes till området och började sända under måndagseftermiddagen.

Adam Ihse/TT
Flera maskerade personer har tidigare klättrat i den mast som knäcktes på Trollberget utanför Borås i går kväll. Klättringen filmades och publicerades på Youtube.