Sport

Vann och passerade drömgräns

Detroit Red Wings center Pavel Datsiuk hyllas av sina lagkamrater, bland dem Henrik Zetterberg.
Detroit Red Wings center Pavel Datsiuk hyllas av sina lagkamrater, bland dem Henrik Zetterberg.

Svenska spelare gjorde mål – men det var ryssen Pavel Datsiuk som glänste mest.Detroits 37-årige center gjorde två mål när Red Wings vann mot Boston Bruins med 6–5, och tillhör nu den exklusiva skaran som gjort mer än 900 poäng i NHL-karriären.

Bara fem andra Detroit-spelare finns i gruppen, bland dem Nicklas Lidström. Totalt är det 107 spelare i ligan genom tiderna som passerat drömgränsen, skriver nhl.com.

– Det betyder mycket. Jag hoppas bara jag kan fortsätta spela, säger ryssen till sajten.

Datsiuk har gjort 309 mål och 593 assist och är därmed uppe i 902 poäng på totalt 928 NHL-matcher.

– För mig är det en stor milstolpe, men det sker inte utan hjälp av de andra spelarna i laget. Jag får mycket hjälp och stöd, och lär mig mycket också. Många personer ger mig råd. Jag är tacksam för alla dem.

En av dem är Red Wings kapten Henrik Zetterberg, som varit Datsiuks lagkamrat i 13 säsonger. De två är också nära vänner, enligt nhl.com.

– Ja, det var härligt att se, säger Zetterberg.

Zetterberg själv gjorde också två mål i matchen – inklusive det matchavgörande, assisterad av Datsiuk – och är nu uppe i tolv mål för säsongen.

Backen Jonathan Ericsson spelade inte på grund av en skada.

För Boston gjorde Loui Eriksson mål i första perioden. Tidigare Detroit-målvakten Jonas Gustavsson blev inbytt i mitten av andra perioden.