Teknik Nyheter Sverige

Vapen kan inte knytas till Palmemord

Revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum och en patron av den typ som tros ha använts vid mordet av Sveriges statsminister Olof Palme. Den revolver som nu har undersökts verkar dock inte ha någon koppling till Palmemordet. Arkivbild.
Revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum och en patron av den typ som tros ha använts vid mordet av Sveriges statsminister Olof Palme. Den revolver som nu har undersökts verkar dock inte ha någon koppling till Palmemordet. Arkivbild.

Att hitta mordvapnet skulle kunna innebära ett genombrott i utredningen av mordet på Olof Palme. Men den revolver som nu har undersökts av polisens tekniker kan inte knytas till fallet.

Vilket vapen som användes för att mörda statsminister Olof Palme i februari 1986 ser ut att förbli okänt. Förhoppningar fanns om att en revolver som lämnats in till NFC, Nationellt forensiskt center, skulle kunna vara det aktuella mordvapnet. Nu visar analyser att det inte kan kopplas till brottet.

Negativt besked

Vid sin analys använder NFC en skala som sträcker sig mellan plus fyra och minus fyra. Provet av det aktuella vapnet gav resultatet minus ett, vilket betyder att det snarare är osannolikt än sannolikt att vapnet användes vid mordet på Olof Palme.

– I en rättegång har jag aldrig varit med om att något som ligger så lågt skulle ha ett bevisvärde. Vi får naturligtvis sitta ner och se på om det här är något som vi ska gå vidare med ändå, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Viktig ledtråd

Utredningen av mordet på statsminister Olof Palme befinner sig nu "i ungefär samma situation" som innan revolvern lämnades in. Att hitta mordvapnet skulle kunna innebära ett genombrott.

– Vi har aldrig gjort någon hemlighet av att vapnet är någonting som vi är väldigt intresserade av. Men man får aldrig glömma att vapnet ska placeras i händerna på en person som befann sig på Sveavägen vid rätt tillfälle också, säger Kerstin Skarp.

Inte uteslutet

Från NFC lämnar man inte ut uppgifter om det aktuella vapnet, med hänvisning man till den förundersökningssekretess som fortfarande omfattar Palmeutredningen. Rent hypotetiskt är dock inte ett negativt provresultat en hundraprocentig garanti för att ett vapen inte används vid ett visst brott.

– Är det så att ett vapen har förvarats på ett sätt som gör att det har påverkats, till exempel av fukt, så påverkas också provresultatet, säger Patrik Hertzman, vapenundersökare vid NFC.

Lars Pehrson / SvD / TT
Kerstin Skarp är vice riksåklagare och förundersökningsledare i Palmeutredningen. Trots ett negativt provresultat utesluter hon inte att vapnet kan ha ett intresse för utredningen.