Nyheter Världen

Vapenvila i Nagorno-Karabach

92-årige Vagho Beglarvan går genom en öde gata, kantad av hus som förstörts i striderna i Nagorno-Karabach.
92-årige Vagho Beglarvan går genom en öde gata, kantad av hus som förstörts i striderna i Nagorno-Karabach.

Efter hårda strider har en överenskommelse om eldupphör nåtts med utbrytarregionen Nagorno-Karabach, bekräftar regeringen i Azerbajdzjan.

Beskedet kom efter att en representant för Nagorno-Karabach har sagt att dess styrkor fått order om att stoppa striderna. Det azeriska utrikesdepartementet sade sig först inte ha någon information om detta, men försvarsdepartementet bekräftade senare att en överenskommelse nåtts.

Bara under de två senaste dygnen har 16 militärer från Azerbajdzjan dödats i strider om regionen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Den azeriske försvarsministern Zakir Gasanov hade tidigare under tisdagen beordrat militären att vara redo att slå till mot den omstridda regionens huvudstad "om Armeniens bombardemang av civila mål i Azerbajdzjan fortsätter".

I Wien har samtidigt samtal skett mellan bland andra Ryssland och USA för att försöka hitta en lösning på konflikten. USA, Frankrike och Ryssland ska skicka sändebud till Azerbajdzjan och Armenien, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste tidens strider är de allvarligaste i området på över 20 år. Sedan i fredags har ett 50-tal människor dödats på båda sidor.

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Regionen har egna styrkor, men får ett stort materiellt stöd från Armenien – som i sin tur är allierat med Ryssland.