Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Varannan lärare utsatt för våld

Värner Rydénskolan i Malmö fick tillfälligt stängas i fjol efter våld och hot. Beslutet togs av lärarfackens skyddsombud. Arkivbild.
Värner Rydénskolan i Malmö fick tillfälligt stängas i fjol efter våld och hot. Beslutet togs av lärarfackens skyddsombud. Arkivbild.

Nästan varannan lärare uppger att de utsatts för hot eller våld på sin skola, visar en stor enkät rapporterar TV4 Nyheterna.Problemet är växande, bekräftar ett lärarfack för TT.

Nära 5 500 lärare i grundskolan och gymnasiet som är medlemmar i mötesplatsen lektion.se har deltagit i Lärarbarometern om våld och hot.

Av dem svarade 45 procent att de själva blivit utsatta för våld eller hot på sin arbetsplats. Enligt var fjärde lärare har våldet ökat under de senaste tre åren.

Resultaten förvånar inte Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund (LR):

– Vi har gjort motsvarande undersökningar bland våra medlemmar under de tolv senaste månaderna, men vi kommer inte upp i de höga siffrorna, säger han till TT.

Det handlar om våld och hot från elever och från elevers föräldrar. En orsak kan vara betygsättning.

– Jag tror att det har blivit vanligare på grund av en attitydförändring. I skolans värld är det numera som att kunden har alltid rätt, säger Bo Jansson.

Enligt LR:s egna undersökningar anser lärarkåren att våld och hot i skolan är ett tilltagande problem.

Läraren Lars Rignell från Örebro har flera gånger utsatts för slag, sparkar och hot från elever.

– Jag har nu bestämt mig för att byta yrke, säger han till TV4 Nyheterna.