Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

"Varför ska fotbollen exkludera?"

Jonas Gardell. Arkivbild.
Jonas Gardell. Arkivbild.

Vuxna måste ta ansvar för att göra fotbollen mer välkomnande och inkluderande. Det menar artisten och författaren Jonas Gardell som tillsammans med Svenska fotbollförbundet jobbar för att ändra attityderna inom sporten.

– Det finns inte några undersökningar som visar att vi blir bättre fotbollsspelare om vi kallar varandra för bögar, negrer, horor och fittor. Och om vi inte blir bättre fotbollsspelare av det, kan vi inte då hitta ett sätt där vi faktiskt inte tolererar det, säger han.

Jonas Gardell brydde sig egentligen först om att få till fler fotbollsplaner i områden där de saknas, men via kontakten med fotbollsförbundet i den frågan kom han in på SvFF:s nya projekt "Alla är olika – olika är bra".

Tillsammans med några av storsponsorerna har förbundet startat en fond som är uppe i två miljoner kronor, ur vilken föreningar ska kunna söka bidrag. Gardell har fått frågan om att sitta med i juryn som bedömer ansökningarna, vilket han med största sannolikhet kommer att tacka ja till.

– Det är ju en kampanj som handlar om att fotboll är någonting som är så bra för människan – vi kommer samman och har roligt tillsammans. Så varför ska då fotbollen exkludera en massa människor som är annorlunda på olika sätt, till exempel hbtq-personer, när det bara är helt onödigt, säger Gardell, efter att han hållit en föreläsning för sponsorerna som rest ner till Paris för att se Sveriges EM-premiär mot Irland.

Slutade tidigt

Gardell spelade själv fotboll som ung, men slutade i de tidiga tonåren när det inte längre riktigt fanns plats för dem som inte hade en tidigt utvecklad fysik eller en gudabenådad talang. Nu är han engagerad som fotbollsförälder och säljer kaffe och korv vid matcher.

Han återkommer ofta till att mycket av problemet också är ett maskulinitetsproblem, och tar upp bråken i Marseille som ett exempel. Ett annat problem är den tydliga uppdelningen av "vi och dem" som idrotten till stor del bygger på.

– Jag som är uppvuxen med fotboll undrar hur fotboll som är så förenande och så skoj kan ge upphov till så mycket hat och så mycket misshandel och förföljelse? Det måste man ta på allvar.

"Förlorat talang"

För Gardell handlar det om att förändra jargonger och attityder: det som sägs i omklädningsrum, på planen och på läktarna.

– Jag och min familj har säsongskort på Djurgården. Vi sitter på familjeläktaren och har det oftast väldigt trevligt. Men det är också så att jag inte kan sitta där utan att ändå ha öronen lite på spänn. Finns det någonting runt omkring som kan bi hotfullt, någon här som skulle kunna få ur sig någonting som är nedlåtande och nedsättande? Och då har man ju uppenbarligen en bit kvar.

– Det räcker att man hör ett ord i bakgrunden för att du ska veta att du inte är välkommen. Varje homo, tjej och kille, vet precis vad jag pratar om. De hör det där ordet och de vet direkt att här måste jag backa. Jag tror att vi har förlorat enormt mycket talang på det sättet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset