Nyheter Sverige

Vargåtalet: "Börjar bli rädd"

I hägnet hittades den vargdödade kvinnans söndertuggade mobiltelefon.
I hägnet hittades den vargdödade kvinnans söndertuggade mobiltelefon.

Kolmården har åtalats för att en djurskötare dödades av varg. Incidentrapporter visar hur vargarna under flera år attackerat människor."Jag börjar bli rädd", skriver en ur personalen som tvingades sparka en varg i huvudet när hon flydde.

I juni 2012 dödades en djurskötare i ett varghägn på Kolmården. Djurparken och den tidigare chefen Mats Höggren har åtalats för arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död.

Bland åklagarens bevisning finns vittnesmål och incidentrapporter om vargarna på Kolmården. I maj 2012 bet en varg en besökare i armen. En incidentrapport från april samma år beskriver hur en besökare under en privat "vargklapp" dras omkull av vargarna. Besökaren får ett "rejält bett" i benet och körs akut till sjukhus.

"Blev vargarnas byte"

Även en kvinna som besökte varghägnet i november 2009 blev biten i benet. Hon hade på sig pälsstövlar som vargarna började slita i, enligt incidentrapporten. Besökaren tvingades ta av sig stövlarna "som snabbt blev vargarnas byte".

Från maj 2011 finns en incidentrapport där en ur personalen beskriver hur hon blev uppträngd mot ett träd av vargflocken. "Nu är de så intensiva att jag börjar bli rädd och känner att jag måste skydda mig". Hon skriver vidare att hon kände sig tvingad att sparka en av vargarna i huvudet. På väg ut ur hägnet fick hon försvara sig flera gånger mot vargflocken.

Hon hade inte någon kommunikationsradio eller mobiltelefon med sig inne i hägnet, skriver hon.

Ingen kommunikation

Enligt polisutredningen ställde personalen ofta sin kommunikationsradio utanför hägnet, eftersom vargarna hade en tendens att ta dem. Den djurskötare som dödades bar en mobiltelefon.

– Och den mobiltelefon som hon hade med sig in hittade vi i söndertuggat skick, har kriminalinspektör Anders Wallberg berättat för TT.

Både Mats Höggren och Kolmården nekar till brott.

Anders Wiklund/TT
Av incidentrapporter framgår att besökare och personal attackerats av vargarna på Kolmårdens djurpark. Arkivbild.