Nyheter Sverige

Varnar för halka - en död i olycka

Trafikverket varnar för frost- och ishalka i norra Sverige. Arkivbild.
Trafikverket varnar för frost- och ishalka i norra Sverige. Arkivbild.

Ett lastbilssläp gled ut i mötande körfält och kolliderade med en personbil. Trafikverket varnar för is- och frosthalka i hela norra Sverige under det kommande dygnet.

Tidigt i morse omkom en man efter en kollision med ett lastbilssläp utanför Borlänge i Dalarna, rapporterar flera medier. Enligt polisen var det mycket halt på olycksplatsen. Trafikverkets halkprognos visar att det fortsätter att vara halt på vägarna i norra halvan av Sverige fram till i morgon bitti.

Halkan är dessutom förrädisk eftersom termometern även långt upp i norra Sverige indikerar mildväder.

– Det är väldigt milt i luften med plusgrader längs hela Norrlandskusten. Problemet är att temperaturen på vägbanorna ligger på minussidan och då kan man bli överraskad av halkan, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Under morgontimmarna har det inträffat flera trafikolyckor runt om i landet på grund av halkan. I Stockholm har polisen fått kännedom om 22 olyckor under morgonrusningen och så långt söderut som i Norrköping rapporteras om avåkningar på grund av halka.

Trafikverket uppmanar alla som ska ut på vägarna att ta det försiktigt.

– Det är väldigt viktigt att alla trafikanter tar hänsyn till väglaget, säger Agneta Eklund, presskommunikatör på Trafikverket.