Nyheter Världen

Varnar för IS omflyttningar

USA:s utrikesminister John Kerry, till höger, under tisdagens möte i Rom med representanter för de 23 länderna som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS.
USA:s utrikesminister John Kerry, till höger, under tisdagens möte i Rom med representanter för de 23 länderna som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS.

Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni och hans amerikanska kollega John Kerry varnar för att den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) börjat omgruppera sina resurser efter att de pressats tillbaka i sina fästen i Irak och Syrien.

– Vi är inte här för att skryta om någonting, sade Kerry vid ett möte i Rom med representanter för de 23 länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS.

– Vi är här för att återmobilisera, vi är här för att omvärdera, vi är här för att utvärdera saker som vi har inlett och som vi kunde ha gjort bättre.

Han konstaterade att IS förlorat 40 procent av sitt territorium i Irak och Syrien, men att rörelsen ökat sin aktivitet på andra håll, särskilt i Libyen. En militär insats i landet är dock utesluten i nuläget, sade den franske utrikesminister Laurent Fabius, som dock gav sitt stöd till intensifierade flygattacker i Syrien med tillägget att de bör ske mot "mer strategiska mål" med anledning av de kommande fredsförhandlingarna i Schweiz.

– Vi kan inte bomba i Syrien och förhandla i Geneve, sade Fabius med hänvisning till Rysslands flyginsatser i landet.

Även John Kerry uppmanade till upptrappade insatser och lyfte fram USA:s användande av små grupper av specialtrupper inne i Syrien.

Samtidigt meddelar USA:s försvarsminister Ashton Carter att landet utökar sin budget för insatser mot IS. Pentagon kommer att spendera 7,5 miljarder dollar för ändamålet under 2017 – en höjning med 50 procent jämfört med 2016, enligt Carter.