Sport

Varnar för nya IS-attacker inför EM

Stade de France i Paris, där flera EM-matcher ska spelas. Arkivbild.
Stade de France i Paris, där flera EM-matcher ska spelas. Arkivbild.

Den extremistiska jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), ibland omnämnd som Daish, planerar en våg av terrorattentat i Frankrike.Det varnar Patrick Calvar, chefen för den franska säkerhetstjänsten DGSI, inför fotbolls-EM.

Rent konkret kan det handla om sprängladdningar utplacerade på platser där många människor vistas, säger han. Varningen gick ut till det franska parlamentets försvarsutskott den tionde maj.

"Vi vet att Daish planerar nya attacker", sade Calvar i sitt uttalande, som nu har släppts till medierna.

Frankrike förbereder sig just nu för att arrangera fotbolls-EM mellan den 10 juni och den 10 juli. Under torsdagen kom också beskedet att landet förlänger det undantagstillstånd som utlystes efter terrorattackerna i november, då 130 människor dödades i ett av de blodigaste attentaten i fransk efterkrigstid. Bakom dådet låg Islamiska staten.

Undantagstillståndet kommer därmed att vara i kraft över EM och cykelloppet Tour de France, som avgörs i juli. Det röstades igenom med stor majoritet i senaten redan förra veckan, och har nu även godkänts av nationalförsamlingen, det franska parlamentets underhus. Det ger bland annat polisen rätt att sätta personer som anses utgöra ett säkerhetshot i husarrest.