Nyheter Sverige

Varnar: "Yrkeskriminella" kör runt i falsk polisbil

Polisen i Helsingborg har stött på en falsk polisbil som de inte kan stoppa, rapporterar Helsingborgs Dagblad. ARKIVBILD.
Polisen i Helsingborg har stött på en falsk polisbil som de inte kan stoppa, rapporterar Helsingborgs Dagblad. ARKIVBILD.

Polisen i Helsingborg har fått konkurrens. Den senaste tiden har kåren stött på en Volvo V70, identisk med polisens blå och neongula färgfält och utsmyckad med riksvapnet och texten "POLIS". Men polisen kan inte ingripa, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det var i början av novemember som den falska bilen stoppades, skriver Helsingborgs Dagblad. I bilen, en vit Volvo V70 som var utsmyckat med riksvapnet, polisens blå och neongula färgfält samt texten "polis", satt tre personer som är kända av polisen sedan tidigare.

►LÄS MER: Polisen: Varning för falska poliser – så avslöjar du bluffen

Men polisen lät dem köra vidare eftersom det är lagligt för privatpersoner att köra runt i "polisbilar", så länge de inte utger sig för att vara poliser eller utföra polisens arbetsuppgifter.

– Historiskt sett har vi inte haft några problem med falska radiobilar här i nordvästra Skåne utan det är tillfälligt just nu som vi stött på det här, säger Richard Glantz, kommunikatör för polisområdet Nordvästra Skåne till HD. 

►LÄS MER: Farshad fick falska p-böter: "Undrar hur många som råkat ut för det"

Gruppchefen för trafikpolisen i Helsingborg ser det som ett allvarligt problem att personer som inte tillhör poliskåren kör runt i ett fordon som kan förväxlas med polisens. Därför efterlyser han en ny lagstiftning på området. 

"Vad ska allmänheten tro. Betänk att någon blivit rånad eller misshandlad, rusar ut och stoppar första bästa polisbil för att få hjälp. Vem möter man då? Jo, tre yrkeskriminella som bara garvar och kör vidare." skriver han i ett brev till justitiedepartementet.

►LÄS MER: Polisen varna för falska p-böter – så ser du om boten är fejk

Trots att det ännu inte finns någon lag som reglerar detta, så uppmanar Richard Glantz allmänheten att anmäla om man misstänker att en polisbil är falsk.

– En riktig polisbil får använda blåljus och siren för att skapa fri väg vilket inte de falska bilarna får, det kan vara bra att veta.