Nyheter Sverige

Varning för havstulpaner i Östersjön

Havstulpanerna kan vara riktigt svåra att få bort när de väl satt sig. Arkivbild.
Havstulpanerna kan vara riktigt svåra att få bort när de väl satt sig. Arkivbild.

Nu finns havstulpanen i Östergötland, Sörmland, Stockholm, Gotland, Öland, Uppsala och Gävle.För att slippa måla båten med giftig bottenfärg bör båtägare städa bort små havstulpaner så fort som möjligt.

Alla båtägares gissel havstulpanen har nu börjat leta efter hårda ytor att slå sig till ro på i stora delar av landet och Skärgårdsstiftelsen går ut med en havstulpansvarning.

Havstulpanslarver simmar omkring för att hitta en yta där de kan "limma sig fast" för att kunna bli vuxna.

– De sätter sig med huvudet först och bygger skal som hela tiden blir större, och när de är stora kan de vara väldigt svåra att få bort, säger Karin Strandfager, naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.

När de väl har satt sig på båten ökar friktionen och därmed bränsleförbrukningen. Traditionellt har man målat båten med bottenfärg, men det är ingen höjdare ur miljösynpunkt, påpekar Karin Strandfager.

– Har man en liten båt kan man dra upp den och använda borsttvätt. Man kan även lyfta upp båten och högtryckstvätta, eller så kan man köra in i sötvatten ett par dagar, det klarar de inte, speciellt inte de små, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset