Nyheter Sverige

Varning för kraftigt regn och åska

SMHI varnar för att åska och ösregn väntar i stora delar av landet. Arkivbild.
SMHI varnar för att åska och ösregn väntar i stora delar av landet. Arkivbild.

SMHI varnar för kraftiga regnskurar och åska i hela landet.Ösregnet kan på sina platser ge stora mängder nederbörd på kort tid.– Tyvärr ser det ostadiga vädret ut att fortsätta de närmaste tio dagarna, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

På med gummistövlarna och regnkläderna om du måste gå ut. Annars håll dig hemma om du bor på en ort där regnet öser ner och åskan mullrar.

SMHI har i dag gått ut och varnat för kraftiga lokala regn- och åskskurar . Främst drabbas Värmland, Dalarna och stora delar av Norrland.

– Samtidigt är det i Norrbotten det var varit som varmast i landet. I Överkalix var det igår drygt 26 grader, och i dag har Haparanda minst 25 grader, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

I morgon avtar de kraftiga regn- och åskskurarna något i de norra delarna och söker sig i stället söderut. Men alla semesterfirare verkar få vänta på de höga sommartemperaturerna. I stället kommer de ligga på mellan 15-20 grader från norr till söder.

– Vi kan inte se att det osäkra vädret kommer att avta i de närmaste dagarna någonstans i landet. Vi vet att många längtar efter högsommarvärme, men enligt vår tiodagarsprognos så kommer det här vädret att fortsätta. Men vi får inte glömma att mellan skurar och åska tittar solen fram, säger Sjöstedt.

SMHI varnar även för att brandrisken i skog och mark är stor i sydöstra Sverige och i kväll för att Skagerack tidvis får hård vind. Och imorgon eftermiddag ökar vinden på södra Östersjön.

– Sammanfattningsvis ser vi inget högtryck i sikte, säger Marcus Sjöstedt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset