Nyheter Sverige Sverige-topp

Varning för stulna klappar på nätet

Polisen har gripit en man som misstänks ha sålt stulet lego och Star Wars-prylar. Arkivbild.
Polisen har gripit en man som misstänks ha sålt stulet lego och Star Wars-prylar. Arkivbild.

Polisen varnar för julklappsbedragare på nätet. Nyligen greps en man misstänkt för att ha sålt mängder med stulna Star Wars-prylar och lego på auktionssajter.

Vid jul säljs och köps julklappar på nätets annons- och auktionssajter. Du kan göra riktiga fynd – men det gäller att se upp, varnar polisen.

– Om det är en Star Wars-pryl som i butik kanske kostar 2 500 kronor, men så köper du den för 500 spänn i förpackning utan kvitto på nätet, så kan du enligt lagboken själv bli misstänkt för häleriförseelse, säger Niclas Larsen, gruppchef vid polisens bedrägerisektion i Stockholm, till TT.

Nyligen slog polisen till mot en man i 30-årsåldern i Stockholm. Enligt polisen var hans bostad fylld med misstänkt stöldgods, bland annat lego och Star Wars-prylar. Polisen uppskattar värdet på det stulna godset till omkring 200 000 kronor.

– Vi hittade listor där det verkar som att han sålt varor hejvilt på Tradera. Nu sitter det folk över hela landet som vunnit auktioner på gods som vi tagit i beslag. Vi ska försöka leta upp köparna, säger Niclas Larsen.

Mannen nekar till brott, men är misstänkt för stöld och grovt häleri, och han kommer troligen att få fira jul i häktet.